OLJE OG GASS

Statens oljeselskap advarer mot skatteendringer

 

Regjeringens skatteendringer gjør det mindre attraktivt å gå for en ny plattform på Snorre-feltet.
Regjeringens skatteendringer gjør det mindre attraktivt å gå for en ny plattform på Snorre-feltet.
22. mai 2013 - 16:40
Vis mer

Stavanger: I sommer skal eierne av et av Norges mest betydningsfulle oljefelt, Snorre, ta et svært viktig valg.

Planen er å sikre at feltet skal produsere olje til minst 2040. Da trengs det investeringer for flere titalls milliarder ettersom feltet i realiteten må bygges ut på nytt.

Men partnerne blir ikke enige om hvordan dette skal gjøres. Valget står mellom en helt ny brønnhodeplattform eller en subsea-utbygging.

Snorre under lupen

Les mer:

Kan tape kampen

Petoro, som forvalter Statens oljeandeler på sokkelen, vil ha en plattformløsning.

– De to konseptene hadde omtrent samme nåverdi. Men med en plattform vil man kunne produsere mye større volum og oppsiden er vesentlig større, sier informasjonssjef Sveinung Sletten i Petoro til Teknisk Ukeblad.

Nå frykter Petoro at regjeringen er i ferd med å ødelegge mulighetene for en plattform på feltet.

– Denne skatteendringen vil slå mest negativt ut for større løsninger som gir høyere utvinning, men som krever mer kapital. Og vi blir bekymret når ledelsen i en rekke oljeselskaper går ut og sier at skatteendringene vil få konsekvenser for marginale og modne prosjekter, sier han.

Les mer: Snorre A kan havarere i 100-årsstorm

Høyt aktivitetsnivå

Petoro har i flere år kjempet for å få lisensen til å gå for en brønnhodeplattform på Snorre.

– Men det høye aktivitetsnivået både på norsk sokkel og internasjonalt gjør det mer utfordrende å få lisenspartnerne til å prioritere tidskritiske tiltak for å sikre reservene og ta ut potensialet for økt utvinning i de store modne feltene, sier Sletten.

Petoros betraktninger står i sterk kontrast til regjeringens argumenter om at skatteskjerpelsen ikke vil få konsekvenser for samfunnøkonomisk lønnsomme prosjekter.

Petoro selv betaler ikke skatt. Og selskapet vil fortsette sin praksis å investere i lønnsomme prosjekter som Petoro forvalter eierskap til. Men i lisensene er det flertallet som bestemmer.

Les mer: Skatteendringer kan velte Linnorm  

Store konsekvenser

Analytikerselskapet Rystad Energy anslår at regjeringens skatteendringer vil øke break-even-kostnaden for nye oljefelt med fem dollar per fat. Dette er nok til å få konsekvenser for felt som Linnorm, Victoria, Peon and Zidane og Snorre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Disse feltene vil få en break-even-kostnad på 78 til 90 dollar etter skatteendringene, og noen av dem hadde allerede utfordringer med lønnsomheten.

– Jeg tror oljeselskaper vil være lite interessert i å sanksjonere prosjekter med break-even-kostnader over 75 dollar. Hvis disse prosjektene skulle bli lagt på is vil Norge tape verdifulle ressurser som kunne motvirket fallende produksjon, sier analytiker Espen Erlingsen til Wall Street Journal.

Regjeringen skaper usikkerhet

Informasjonssjef i Norsk Olje og Gass, Roger Pedersen, sier at regjeringen har skapt usikkerhet for oljebransjen både gjennom måten de argumenterer på og på den manglende prosessen og analysen i forkant av forslaget.

– Regjeringens forslag vil i særlig grad ramme marginale feltutbygginger, økt utvinning, og prosjekter som det er tidskritisk å realisere for å utnytte eksisterende infrastruktur. Dette er stikk i strid med det som har vært signalene fra et samlet Storting. Vi vil derfor fortsette å advare mot endringer i friinntekten, sier han.

Les mer:

Avviser at Statoil har for mye å gjøre

Ungarsk tips førte til Statoil-razzia

– Oljeprisen er viktigere enn skattejustering  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.