Regjeringen styrker Statkrafts egenkapital med 14 milliarder kroner: Les regjeringens pressemelding
Selskapets tidligere styreleder refset Giske for ikke å ville utvikle selskapet og fikk sparken. Statkraft kom så tilbake med en noe mindre omfattende strategi.
– Utbyttet som opprinnelig ble vedtatt i 2010 blir reversert. Vi lar hele summen stå igjen som en del av denne egenkapitalstyrkingen og legger til 9,8 milliarder, slik at det til sammen blir 14 milliarder, sa nærings- og handelsminister Trond Giske under en pressekonferanse nå i formiddag.
Les også: Statkrafts styreleder refser regjeringen
Investerer for 82 milliarder
Med disse pengene i ryggen kan Statkraft investere hele 82 milliarder kroner i fornybar energi fram til 2015.
– Dette er en av de største kapitalutvidelsene i et statlig selskap noensinne. Vi vil oppnå flere politiske mål med dette, sier Giske.
Saken skal behandles gjennom nysalderingen av statsbudsjettet, og det kan være på plass alt før jul.
Les også: Lytt til Arvid Grundekjøn!
Ikke kullkraft
– Pengene skal ikke brukes på kull-, gass- eller atomkraft, men på fornybar energi, sier SV-leder Kristin Halvorsen.
Det er likevel ikke lagt fram krav om at Statkraft skal selge seg ut av gasskraftverkene sine. Knapsack 2 er allerede vedtatt i styret.
Les også: Statkraft satser på gass
– Vi vil ha en aktør som er aktiv innen ny, fornybar energi, og som investerer i ren energi som vannkraft og bidrar til utvikling i fattige land i Afrika og Sør-Amerika, sier Kristin Halvorsen. – Avgjørelsene tas selvsagt på kommersielt grunnlag, men verden trenger kommersielle selskaper som går inn i utviklingen av vannkraft. Statkraft har betydelig kompetanse på vannkraftsektoren.
Ligger unna regionale selskaper
Statkraft vedtok en ny strategi i sommer, samtidig som den nye ledelsen og det nye styret tiltrådte. I august kom selskapet med en ny vurdering av hvor mye penger de trengte.
I den nye planen legger Statkraft bort planene om å kjøpe regionale norske kraftselskaper og det å bygge ut et eget nett.
Les også: Statkraft på oppkjøpsraid
Vil eksportere vannkraft
– Det er en stor og viktig beslutning som er tatt. 14 milliarder er mye penger, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
Han forventer at Statkraft nå produserer mer ren energi, utvikler ny teknologi og hjelper til med å øke energien på vannkraften.
– Historien om Norge er på mange måter historien om vannkraft. Vi har utviklet Norge med vannkraft. Vi står nå overfor vannkraftens gullalder, en tid hvor vi vil se at det å ha magasiner og fornybar energi som kan lagres er unikt og kan utnyttes i energiproduksjonen. Vi skal utvikle effektkjøring av kraftverkene, pumpekraftverk og balansekraft. Vannkraften skal gå inn som det beste av det beste innen fornybar energi.
Les også: