NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, har nå gitt Statkraft konsesjon til å bygge pilotanlegget.
Anlegget kan gi verdifull kunnskap og erfaring om denne typen ny fornybar energiteknologi, skriver NVE i sin begrunnelse for konsesjonen.
Liten risiko
NVE mener det er liten risiko for at saltkraftverket vil ha negative virkninger for naturmiljøet i sjø eller på land.
Statkraft søkte NVE om konsesjon for saltkraftverket i høst. Høringsrunden ble avsluttet like før jul, uten at det var kommet protester eller innvendinger mot prosjektet.
Statkraft satser på å ta en investeringsbeslutning i løpet av 2013 og regner med to års byggetid før saltkraftverket står ferdig.
Les også: Her skal Statkraft realisere drømmen om saltkraft
Første pilotanlegg
Saltkraftverket på Sunndalsøra i Møre og Romsdal vil bli det første pilotanlegget i verden i sitt slag.
Statkraft har i tre år testet ut teknologien i en prototyp på Tofte i Hurum. Men prototypen produserte ikke mer enn noen få kilowatt, nok til å drive et par kaffemaskiner.
Nå blir utviklingen av saltkraft tatt et skritt videre. Pilotanlegget på Sunndalsøra vil få en effekt på 1 til 2 megawatt, og en årlig produksjon tilsvarende forbruket i 250 til 500 husstander.
Osmose
Teknologien bygger på naturfenomenet osmose. Når ferskvann og saltvann føres på hver sin side av en halvgjennomtrengelig membran oppstå trykkforskjell, fordi saltmolekylene i sjøvannet trekker ferskvannet gjennom membranen.
Trykket tilsvarer teoretisk et vannfall på 120 meter, og kan brukes i en konvensjonell kraftturbin, skriver Statkraft i konsesjonssøknaden.
Kraftverket er tenkt bygd på et industriområde der Statkraft allerede eier en tomt. Ferskvann hentes fra utløpet av Aura kraftverk, mens saltvann pumpes fra 40 meters dyp i Tingvollfjorden.
Les også:
Slik vil de doble bølgekraft-effekten