Statkraft eier 49,9 prosent av BKK, mens 17 kommuner eier resten. Nå er Statkrafts eierandel satt i spill.
– Det har vært en diskusjon rundt Statkrafts satsning. Underveis har det tilflytt oss rykter fra meglermiljøet i Oslo om at Statkraft har endret sin eierstrategi. Vi ønsket det klarlagt og da var det naturlig å spørre Statkraft i stedet for å lytte til rykter, sier finansbyråd Harald V. Hove (H) i Bergen kommune.
Vil ikke stå i veien
Ifølge Hove bekreftet Statkraft at de ønsket å selge seg ut av BKK. Han leder eierutvalget som eierkommunene har nedsatt etter at det ble kjent at Statkraft ønsker å selge seg ut.
Statkrafts pressetalsmann Knut Fjerdingstad har en litt annen versjon.
– Vi har fått en forespørsel om vi vil ha noe i mot at eierkommunene vurderer andre modeller enn den som er i dag, hvor Statkraft ikke lenger er i eierkretsen. Vi vil ikke stå i veien for det, sier Fjerdingstad til Teknisk Ukeblad.
Det har tidligere vært misnøye med Statkrafts satsning på BKK. De konserntillitsvalgte har sagt at Statkraft bremser regional utvikling. Uenigheten går blant annet på bredbåndsatsningen.
– Får ikke lov
Konserntillitsvalgt Svein Davidsen i BKK tror uansett ikke at Statkraft får lov av sin eier, som er Nærings- og handelsdepartementet, til å selge seg ut.
– Rent politisk kommer de ikke til å få lov. Statkraft har feilet i BKK. Departementet ønsker at Statkraft skal være aktive eiere og være med på nyskaping i distriktene. Jeg håper departementet gir den tilbakemeldingen til Statkraft, sier Davidsen.
Han håper det ender med at Statkrafts styrerepresentanter i BKK blir byttet ut.
– Jeg tror det vil bli en endring med ny direktør i selskapet, sier Davidsen.
Christian Rynning-Tønnesen overtar som konsernsjef i Statkraft 1. juni.
Hvem som kan være i posisjon til å kjøpe Statkrats eierandel i BKK er et åpent spørsmål. Nye hjemfallsregler blokkerer for privat eierskap utover en tredjedel i norske kraftselskaper.