Statkraft kontrollerer nå en firedel av all vindkraften i Tyskland. Det betyr ikke at Statkraft eier turbinene. De håndterer derimot salg av kraften, fra hele 1300 tyske vindparker, med en samlet installert effekt på 8300 MW.
Dette er langt mer effektivt enn om hver enkelt vindmølleeier skulle gjøre jobben. Basert på værmeldinger og analyser melder Statkraft kraften inn i kraftsystemet, og håndterer salget både av selve strømmen og fornybarsertifikater. Om turbinene produserer mer eller mindre enn planlagt, kjøper Statkraft regulerkraft.
Les også: Vil bremse orkaner med havvindturbiner
Presise vindvarsler
Administrerende direktør Stefan-Jörg Göbel i Statkraft Markets GmbH sier til Teknisk Ukeblad at vindkraftvarslene er blitt mye bedre enn de var tidligere, slik at behovet for regulerkraft til vindmøllene er blitt mindre.
Dermed er ikke problemet med negative priser som resultat av omfattende vindkraftutbygging blitt så stort som fryktet. Negative priser innebærer at det produseres så mye strøm at man får betalt for å bruke strøm.
Statkraft kan skru av og på vindkraftverkene gjennom fjernstyring. Dette er relativt nytt i Tyskland.
– Tidligere fantes det ikke kontrollsystemer slik at man kunne styre turbinene fra langt unna. Men dette er ikke veldig avansert. Det handler om å integrere ting. Vi kjørte en pilot med fjernkontrollering av vindkraft sommeren 2012. Vi har fått systemoperatører, regulatoren, kraftselskapene, vindturbinprodusentene og produsentene av fjernkontrollsystemene til å sitte ved samme bord, sier han.
Les også: Denne haien og røff sjø stopper verdens største vindpark
Kan levere regulerkraft
Teknologien for fjernstyring av vindkraftverk er godt utviklet, og Statkraft tror nå at den er så presis at de kan levere regulerkraft med vindturbinene. Da sikter han til såkalte tertiærreserver, som har en aktiveringstid på opp mot 15 minutter.
Når slike leveranser kan starte opp, er ifølge Statkraft ikke lenger et spørsmål om teknologisk utvikling, men om forhandlinger med de ulike systemoperatørene.
– Vi er i konstruktiv dialog med systemoperatørene. Jeg tror det er mulig. Her ser vi innovasjon drevet fram av konkurranse om å levere best mulig tjenester, sier Göbel.
Les også:
Nå tester de flyvende vindkraft på Lista