KRAFT

Statkraft satser på flytende vindkraft

Trond Gram
27. juni 2008 - 07:12

Nok et selskap kommer på banen med flytende vindturbiner. I dag lanseres Windsea, som håper å konkurrere ut Hywind og Sway med grunnere, og billigere enheter. Bak selskapet står danskeide Force Technology, Statkraft og industrikonsernet NLI.

– Vi har tatt utgangspunkt i det vi mener er det beste fra norsk offshoreindustri, en flytende plattform som er veldig stabil og bare stikker 22 meter dypt, forteller administrerende direktør i Windsea, Henning Arnøy, til TU.no.

Trehodet vindkraftverk

Mens de flytende vindkraftkonkurrentene Hywind, fra StatoilHydro, og Sway trenger havdybder på rundt 100 meter for å kunne monteres, kan Windsea monteres på havdyp som er under halvparten.

Men det er ikke bare dybden som skiller Windsea fra de to andre flytekonseptene.

Mens Hywind og Sway har én turbin på hver enhet, har Windsea montert tre turbiner i en trekant. Hver mast har sin turbin med rotor, med produksjonskapasitet på 3,2 megawatt. Det gir en samlet effekt på 9,6 megawatt per enhet.

Skottland og Wales

Carl Erik Hillesund i Statkraft forteller at deres investeringer i selskapet kan ses i sammenheng med ønsket om å øke andelen produksjon av fornybar energi, og da er havbasert og landbasert vindkraft viktig. Kraftgiganten har allerede fått konsesjon til å drive landbaserte vindkraftverk i Skottland og i Wales.

– Vi prøver å komme i posisjon og da anser vi det som veldig viktig med tilgjengelighet på optimalt utstyr. Slik det har vært frem til i dag har offshore vindparker stort sett blitt bygget med tilpasset onshoreutstyr. Ved å være med på denne tekniske utviklingen vil vi bidra til å framskynde dette markedet, sier Hillesund til Teknisk Ukeblad.

Stikker ikke dypt

Hillesund ser flere fordeler med Windsea, men mener at det som utmerker seg er at enhetene ikke stikker så dypt.

De fyller det gapet som er mellom bunnfaste installasjoner og for eksempel Hywind og Sway, sier Hillesund, og legger til at selve installasjonen ikke trenger spesialfartøyer for å installeres. Den kan bygges ferdig ved et verft og taues ut til feltet med vanlige taubåter. Før installasjon stikker hver enhet kun seks meter under havoverflaten.

Nå starter selskapet opp modelltester i basseng. Håpet er å være klar rundt 2011, to år etter Hywind.

– Vi har lagt en ambisiøs, men realistisk tidsplan og håper å ha en prototype bygd i midten av 2011, sier Arnøy.

Store investeringer venter

Hvor mye selskapet skal bruke på å utvikle prototypen, vil verken Arnøy eller Hillesund ut med, men at det er et betydelig beløp er det ingen tvil om. StatoilHydro investerer rundt 400 millioner kroner til bygging og videreutvikling av sin pilot.

– I første omgang er det engineering og modellforsøk, med moderate kostnader. Når man bestemmer seg for å gå videre snakker man fort flere hundre millioner kroner. Men det kan være vanskelig å sammenligne kostnader med de andre prosjektene, sier Hillesund.

Windsea ble registrert i Foretaksregistrene i begynnelsen av juni.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.