SUNNDAL: Gjennom ulike energieffektiviseringstiltak skal Statkraft redusere eget strømforbruk med hele 35 prosent.
Besparelsen utgjør 35 GWh, noe som tilsvarer årsforbruket i 1750 norske husholdninger.
– Vi har drevet lenge med modernisering av kraftstasjonene våre, byttet turbiner for å få bedre virkningsgrad og flere andre tiltak. Nå har vi kommet dit hen at vi har tid og ressurser til å begynne å se på andre ting og på den måten få mer energi ut i systemet, sier kraftverkssjef i Kraftverksgruppe Aura, Arild M. Gjerdevik.
Energisløsere
Det er Statkrafts eget energiforbruk det skal ses på. Det har lenge vært en viss oppfatning om at kraftselskapene ikke gjør nok for å begrense eget forbruk, mens de oppfordrer andre til å spare strøm.
Kraftverksjefen innrømmer at det til dels er sant.
– Det er enten på eller av, det er så enkelt som det. Det kan stå lys på i hele kraftstasjonen året rundt, eller i ei messe hvor det står på 23 grader hele tiden, selv om det kan gå måneder mellom hver gang det er folk der, tilføyer Gjerdevik.
Alle gjør det
Det har vært tradisjonen. Og ikke bare hos Statkraft, mener Gjerdevik.
– Alle oppfører seg jo litt sånn da, hvert fall kraftprodusentene, vil jeg tro. Men nå skal vi snu det, sier Gjerdevik.
Aura kraftstasjon i Sunndal i Møre og Romsdal er et av pilotprosjektene, sammen med Nore kraftstasjon i Buskerud, og Rana kraftstasjon i Nordland.
Les også: Strømsparing gir arbeidsplasser
Store besparelser i grønn energi
Moderne styringssystemer
Stikkordet er moderne styringssystemer for lys og varme. I tillegg til installasjon av nytt teknisk utstyr, investeres det også i opplæring av ansatte innen energiledelse, styring og overvåking.
De totale investeringene i prosjektet er på 86 millioner kroner, hvorav Enova bidrar med inntil 14,7 millioner i støtte.
Første trinn gjennomføres nå i kraftverkene i Rana, Aura og Nore, og skal være ferdig før sommeren. Deretter starter de opp med resten av anleggene, med mål om å sluttføre prosjektet i 2014.
Rask inntjening
– I pilotprosjektet skal vi gjøre oss erfaringer med styring av varme, ventilasjon og lys, samt at noen vil se på pumping av kjølevann og frekvensstyring, og ta med det videre til neste trinn i prosjektet, forteller Gjerdevik.
Ifølge ham er dagene med strømsløsing over for Statkraft.
– Statkraft er en ansvarlig aktør som ønsker å bidra til EUs mål om 20 prosent lavere energiforbruk gjennom energieffektivisering, avslutter Gjerdevik.
Prosjektet omfatter totalt 93 ulike kraftstasjoner, med tilhørende administrasjonsbygg, messer, hytter og lignende. Med dagens strømpriser vil Statkraft ha tjent inn investeringene på fem år.
Les også: Statnett og Enova lanserer strømkampanje