I dag offentliggjør Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) en gang i året tall for årsproduksjonen for hver enkelt vindpark i Norge.
Nå planlegger imidlertid direktoratet å gå mer detaljert til verks, og offentliggjøre timesverdier av produksjon for hver enkelt vindmøllepark.
Dataene skal publiseres på etterskudd, med jevne mellomrom noen ganger i året.
– Det er ikke planer om å publisere data for enkeltturbiner, så dataene vil ikke avsløre selskapenes strategi for optimalisering av kraftproduksjonen, sier rådgiver David E. Weir i NVE til Teknisk Ukeblad.
Les også: Kan tape 8 milliarder på forsinket linje
Juridisk vurdering
Direktoratet nå har satt i gang en juridisk vurdering av spørsmålet.
– NVE kan i utgangspunktet ikke se at historiske produksjonsserier er opplysninger som gjelder drifts- eller forretningsforhold som det vil være av konkurransemessig betydning å hemmeligholde, sier Weir.
Han understreker at dataene kan være til stor nytte for miljøer som jobber med tekniske løsninger for å optimalisere vindkraftproduksjonen i Norge, for eksempel ved å utvikle nye produksjonsprognoser og samkjøringsmodeller for vind- og vannkraft.
– Hvis det ikke finnes gode grunner til å holde det hemmelig, bør vi gi det ut. Nå ber vi om innspill til saken fra kraftbransjen, sier Weir.
Dataene finnes allerede tilgjengelig hos Statnett, så det krever ikke ekstra arbeid fra produsentene til å publisere det.
Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud mener publisering av dataene kan bidra til å redusere usikkerhet i vindkraftbransjen.
– For på dette området er det viktig å komme på offensiven. Det vil styrke den norske vindkraftens posisjon, sier han til Teknisk Ukeblad.
Les også: – For mange dårlige vindkraftprosjekter i Norge
– Fornuftig
Daglig leder Lars Helge Helvig i Norsk Vind Energi, som står bak Høg-Jæren Energipark, er enig.
– Det NVE tenker her er fornuftig, så vi er åpne for det, sier han til Teknisk Ukeblad.
– Men kan det ikke være problematisk at konkurrentene får dra nytte av arbeidet dere har investert penger i?
– Vi tror dette er bra for bransjen totalt sett, sier Helvig.
Les også: Bare girkassa på denne veier 35 tonn
– Svekker konkurransen
Statkraft avviser imidlertid forslaget bastant.
– Vi driver langsiktig og kommersielt i et marked der vi konkurrer med andre aktører. Derfor er det viktig å beskytte forretningskritisk kunnskap som vi har tilegnet oss gjennom våre investeringer i anlegg og analyser, sier kommunikasjonssjef Torbjørn Steen i Statkraft til Teknisk Ukeblad.
Han sier Statkraft har som grunnholdning at sunn konkurranse i kraftmarkedet bidrar til at samfunnet får den beste utnyttelsen av naturressursene i det lange løp.
– Vi mener at det svekker konkurransen i kraftmarkedet dersom vi offentliggjør detaljerte data.
– Ingen landskamp
– Hvor detaljert bør publiseringen være?
– Vi mener at det bør være tilstrekkelig å offentliggjøre den årlige produksjonen for hver enkelt vindpark, og at disse dataene dokumenterer hva samfunnet får tilbake i form av fornybar kraftproduksjon ved å støtte vindkraften.
– Men for å vinne fornybarlandskampen mot Sverige, altså å sikre oss minst halvparten av elsertifikatene, er det vel fornuftig at Statkraft bidrar med å være åpen om sine produksjonsdata?
– Vi er ikke med i noen landskamp, vi er for full konkurranse, sier Steen.
Les også: Her satser de på vertikal vindkraft
Vil gå enda lenger
Daglig leder Lars Tallhaug i Kjeller Vindteknikk mener bransjen vil ha store fordeler av å dele sine driftserfaringer i større grad enn nå.
Han mener derfor NVE bør gå enda lenger enn de foreslår, og kreve offentliggjøring for forventet produksjon og avvik hver enkelt vindmølle, og ikke kun på parknivå.
Han medgir imidlertid at de aktørene som i dag er best vil tape på slike krav til åpenhet, fordi det vil bli enklere å ta igjen forspranget for de som ikke er så flinke.
– Men bransjen totalt sett ville definitivt hatt en fordel av det. Erfaringsdelingen har vært ganske begrenset til nå, sier han.
NVE har imidlertid ingen planer om å offentliggjøre kraftproduksjonen for hver enkelt turbin, opplyser Weir. Det ville nemlig ført til urimelig mye arbeid for produsentene siden dette er store mengder med data som lagres i produsentenes egne databaser.
Les også: