KRAFT

Statkraft vil likevel bygge vindkraft på Fosen

Gjør helomvending.

Statkraft er tilbake i førersetet for vindkraftplanene på Fosen og i Snillfjord.
Statkraft er tilbake i førersetet for vindkraftplanene på Fosen og i Snillfjord. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
24. juni 2015 - 15:38

Statkraft, Trønderenergi, NTE, Agder Energi og Statnett er enige om å gjøre en ny vurdering av mulighetene for å bygge ut vindkraftprosjekter på til sammen 1000 MW i Midt-Norge.

Det kom fram i en pressemelding selskapene sendte ut i ettermiddag.

Planen er at alle relevante vindkraftprosjekter som de fire kraftselskapene har i Midt-Norge vil vurderes samlet, inkludert alle aktuelle konsesjonsgitte prosjektene i Fosen Vind, SAE Vind og Sarepta Energi.

Les også: 20 meter stor kuppel får vindturbiner til å produsere mer strøm

Nytt prosjekt

Partnerne vil samarbeide om å utrede et nytt 1000 MW-prosjekt innen utløpet av september i år. Planen er at inntil 750 MW vindkraft bygges ut nord for Trondheimsfjorden og minst 250 MW vindkraft bygges ut sør for Trondheimsfjorden.

Statnett vil samtidig utrede hvilke justeringer dette vil kunne medføre for de planlagte nettprosjektene, slik at den nye løsningen overensstemmer med vilkårene som er gitt i Statnetts nettkonsesjon.

Det skal inngås en samarbeidsavtale mellom partene som skal regulere partenes forpliktelser i forhold til det nye prosjektet.

Planen baserer seg på at Statnetts søknad om ett års utsettelse av fristen for sin konsesjon, blir innvilget, siden partene må benytte dette tidsrommet for å få på plass et nytt prosjekt.

Les også: Vindmølle gir strømkunder blafrende downlights og «enorme forstyrrelser»

Statkraft i førersetet

Dersom den nye prosjektsammensetningen blir lønnsom, kan investeringsbeslutninger tas i første kvartal neste år, opplyser selskapene.

Den foreløpige planen er at Statkraft skal ha 50,1 prosent eierandel i det samlede prosjektet og ta ansvaret for å gjennomføre en eventuell utbygging, mens Trønderenergi skal ha mellom 5 og 10 prosent eierandel.

Et konsortium ledet av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners fortsetter sin involvering i prosjektet og ønsker å overta de øvrige eierandelene. Finansiering og fordeling av eierandeler vil avklares i forkant av en eventuell investeringsbeslutning.

Statkraft sa først nei til å bygge vindmøller i Trøndelag fordi de mente prisen på kraft og elsertifikater var for lave.

Det kom som en stor overraskelse på flere politikere, inkludert næringsminister Monica Mæland, som krevde en redegjørelse fra Statkraft for beslutningen.

Les også: Erstatter fem vindmøller med tre nye - nær dobler produksjonen

– Utrolig viktig

Konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold, er svært glad for avtalen.

– Det er utrolig viktig for Midt-Norge at vindprosjektet på trøndelagskysten nå får en ny mulighet. Nå vil vi bruke denne muligheten til å modne frem et forhåpentlig lønnsomt prosjekt, sier han i en pressemelding.

Han berømmer både Statnett og Statkraft for å være løsningsorienterte.

Zero-leder Marius Holm sier de er glade for at det kan bli en løsning på Fosen og i Snillfjord.

– Vindkraft kan gi et viktig bidrag til å kutte norske klimagassutslipp. Og selv om det uansett vil bli bygget ut 26,4 TWh fornybar kraft innen sertifikatsystemet, bør Norge få sin del av verdiskapingen i fornybar energi.

– For å sikre klimaeffekten av utbyggingen og for å øke investeringsviljen hos aktørene, må myndighetene komme med noen klare signaler om hvordan Norge skal bruke fornybar kraft til raskere å fase ut forurensende fossile alternativer. Stortinget har akkurat vedtatt at Norge skal styrke sin posisjon som leverandør av fornybar energi. Vi trenger en fortsatt offensiv elbilpolitikk, en plan for å krafta i bruk i industrien, og det må legges til rette for elektrifisering av plattformer på sokkelen. I tillegg må vi legge til rette for økt kraftutveksling, slik at vi støtter opp under utfasing av fossil energi på kontinentet, sier Holm.

Les også: Staten har brukt 750 millioner på havvind - fortsatt har vi ingen havvindpark

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.