En omfattende økning i fiberkapasiteten ut av Norge vil gjøre den norske datasenterindustrien mer i stand til å konkurrere om internasjonale kunder.
Det skaper mindre press på de linjene som finnes, og responstiden blir langt bedre enn dagens linjer som i hovedsak går gjennom Sverige.
Mer kapasitet gir også mindre press på prisene, og det kan øke tilgangen på mørk fiber, som større globale aktører etterspør når de skal etablere seg i et datasenter.
Les mer om mørk fiber: – Taper kunder på feil og kostbar fiber
Pålegg
Norsk fiberforening tar til orde for at Statnett blir pålagt å legge fiber i nye utenlandskabler for kraft.
– Dette er typisk en utfordring for den nye regjeringen å ta fatt i. Ved å kombinere Statnetts kraftkabelprosjekter med fiberkabler som bekostes av markedsaktørene, bør man kunne finne modeller som er kostnadseffektive for å knytte Norge enda nærmere kontinentet med tanke på høykapasitetskommunikasjon, sier generalsekretær Bjørn Rønning i Fiberforeningen.
Ikke overraskende får han støtte fra Green Mountain Data Centre, som er nyetablert på Rennesøy.
Det er allerede kjent at nykommeren mistet en prestisjekontrakt med Cern som følge av fiberkostnader, i tillegg til manglende politisk engasjement.
– For oss er konkurransedyktig kommunikasjon mot store europeiske knutepunkt slik som London og Amsterdam svært viktig. Dagens situasjon med kun et par aktører på stamnettene gjør at prisen blir vesentlig høyere enn for datasentre i andre deler av Europa, sier operations manager Tor Kristian Gyland hos Green Mountain.
Les også: Så mye koster superbredbånd til alle
- Ikke vår jobb
Interessen er stor når Statnett har fiberlinjer tilgjengelig.
Statsforetaket er i gang med Skagerak 4, den fjerde likestrømskabelen mellom Norge og Danmark.
Den 130 kilometer lange kabelen utstyres også med 24 par fiber. Noe kapasitet skal Statnett naturlig nok bruke selv, blant annet til kontroll av kabel og kraftoverføring. Resten kan leies bort som mørk fiber til ekom-aktører som vil drive butikk på dette området.
– Danske Energinet og vi har begge har sendt ut invitasjon til næringen, og det er stor interesse fra både telekomselskap og datasentra, sier direktør for strategiske ikt-prosjekter Anders Larsen.
Spesielt datasentrene er interessert i å få tilgang til mørk fiber til utlandet, som kan gi langt mer kapasitet enn å leie fra en mellomaktør som selv styrer kapasiteten.
Statnett ser det imidlertid ikke som sin oppgave å sørge for at resten av samfunnet får bedre kapasitet på bredbåndet.
Det planlegges utenlandskabler for strøm til både Tyskland og England.
– Det pågår en vurdering av om vi skal legge fiber i kabelen til England, men trolig blir det ikke det. Dette er langt utenfor vår strategi, som er å dekke egne kommunikasjonsbehov, sier Larsen til Teknisk Ukeblad.
Her er det snakk om en strekning på 700 kilometer, og det vil kreve ekstra strømforsyning til undersjøiske forsterkningspunkter underveis. Kostnadene vil bli høye, ifølge strategisjefen.
Her blir løsningen trolig som i Norned-kabelen til Nederland å leie linjer for å lese av driftsdata i endepunktene.
På norsk landjord er strategien en annen: Bygger 2000 kilometer bredbånd i utkanten
Les også: