Olje- og energiminister Ola Borten Moe og Tysklands økonomiminister Philipp Rösler møttes i dag i Berlin for å diskutere Statnetts planer om å bygge en strømkabel mellom Norge og Tyskland i 2018.
Les også: Utenlandskabler øker kraftprisene
– God løsning
Statnett skal samarbeide med den tyske systemoperatøren Tennet og den tyske statsbanken KfW om prosjektet.
– Jeg er godt fornøyd med mulighetene det gir å kunne utveksle kraft mellom Tyskland og Norge. Selskapene har funnet fram til en god løsning for begge land. Denne kabelen er et viktig steg videre i det gode energisamarbeidet mellom våre to land, sier Borten Moe (bildet).
Også til de britiske øyer
Samtidig inngår det norskeide strømselskapet en avtale om å bygge en strømkabel mellom Norge og Storbritannia i 2020.
Målet med utbyggingen av begge kablene er å styrke det nordeuropeiske strømnettet og forsyningssikkerheten i Norge.
Les også: Cameron lysten på norsk strøm
Import og eksport
Kablene skal brukes til kraftutveksling ved at strøm skal gå til Norge når prisene i Tyskland og Storbritannia er lavere enn her, og ut av landet når prisene er høye der.
Statnett skal importere når forbruket er lavt i utlandet, for eksempel om natten, og eksportere om dagen. I tillegg skal de importere når vindmøllene i utlandet produserer for fullt.
Importen vil også gå opp når Norge opplever tørrår med høye priser, mens eksporten går opp i våte år.
Zero er fornøyd
Nestleder Marius Holm i Zero tror kablene blir viktig for miljøet.
– Dette gjør det mulig å erstatte mer fossil energi med sol og vindkraft, og er et viktig bidrag til å kutte klimagassutslipp, sier han.
– Tyskland bygger ut vind- og solenergi i høyt tempo. De trenger lagringsmuligheter, slik at systemet går rundt også når det er vindstille eller mørkt. En kabel som kobler Tyskland til lagringsmulighetene i norske vannkraftmagasiner er derfor uhyre viktig for å erstatte fossil energi med fornybare alternativer, sier Holm.
Les også:
Så mye dyrere blir strømmen av utenlandskabler
– Markedene slår hverandre i hjel
– Svært positivt
Norwea, en interesseorganiasjon for norsk vind-, bølge- og tidevannskraft, synes også nyheten er gledelig.
Klimaeffekten av at man ikke må bygge nye kullkraftverk i Nord-Tyskland for å balansere det betydelige innslaget av vind- og solkraft er det de færreste som trekker i tvil, skriver rådgiver Andreas T. Aasheim i en pressemelding.
– Lønnsomheten i de to kablene vi snakker om er udiskutabel, og vil medføre lavere nettleie for konsumenter over tid. Flaskehalsinntektene tilfaller nemlig med dagens eierstruktur Statnett, som vil være eier og operatør på norsk side, skriver han.