– HMS (helse, miljø og sikkerhet) er et område vi ikke er fornøyd med. Vi opplever altfor mange hendelser. Det er i snitt nesten hver uke at jeg får en melding om en fraværsskade ett eller annet sted i Statnett-systemet. Det er altfor mye, og det må vi jobbe med, sa Statnetts administrerende direktør Auke Lont på Paretos fornybarkonferanse torsdag.
Ifølge Lont har Statnett satt i gang et omfattende arbeid for å få skadetallene ned.
– Ambisjonen er å komme ned på nivået som petroleumssektoren har klart å nå gjennom nitid arbeid. Vi må bli bedre, sa Statnett-sjefen.
Les også: – Bygg og anlegg er på grensen til kaos
– Ubehagelig
Overfor Teknisk Ukeblad utdyper han:
– Det føles ganske ubehagelig, selv om veldig mye er små ting, som forstuelser av ankler eller at man slår seg og får en blåveis. For en gang innimellom skjer det noe alvorlig. Jeg mener det åpenbart er for mye, offshorestatistikken operer med helt andre tall enn vi gjør (se tabell nedenfor). Der var det også historisk sett høyere, men de kastet seg over det og fikk fraværsfrekvensen ned.
– Hva kan dere gjøre for å bedre statistikken?
– Vi kan gjøre masse. Vi kan stille krav om å se HMS-statistikken til selskapene som vil levere til oss, og ikke gi oppdrag hvis statistikken er uakseptabel. Vi kan kontrollere at de har systemer for å følge opp egne avvik. Det er det ofte de ikke har. Innad i Statnett kan vi bygge en enda sterkere HMS-kultur. Jeg bruker en god del av min tid på det. HMS kommer alltid først på ledermøtene. Har det skjedd noe den uken, blir det avrapportert.
Les også: Språkproblemer truer sikkerheten på byggeplasser
Underleverandørene verst
– Er det Statnett eller underleverandørene som bidrar til flest skader?
– Det er nok underleverandørene. Både fordi på et stort prosjekt så er vår input kanskje 20 prosent og 80 prosent fra leverandørene. Men om man tar hensyn til det, er vi også bedre enn leverandørene. Vi må imidlertid også bli bedre, sier Lont.
Les også: Ser på mulighetene for å frakte oljearbeidere til Nordsjøen på skip
Skader hos Statnett
- H1-verdien viser hyppighet av arbeidsulykker som er så alvorlige at det medfører fravær fra arbeid/arbeidsplassen.
- Hyppigheten av hendelser defineres som antall arbeidsulykker per 1.000.000 arbeidede timer.
- Fraværet beregnes i utgangspunktet fra dagen etter skaden. Dersom dagen etter skaden benyttes til å oppsøke lege eller foreta enkel behandling uten sykemelding/egenmelding, regnes skaden ikke som skade med fravær.
- Tallene for Statnett er fra 2013, for de andre selskapene fra 2012.
Kilde: Statnett
Les også:
Petroleumstilsynet fant «alvorlige» HMS-avvik på Valhall
– Statoil forstår ikke forskjellen på «safety» og «security»