I forbindelse med planleggingen av et felles norsk-svensk sertifikatmarked har Statnett gjennomgått regelverket for å kunne ta såkalt anleggsbidrag for kraftutbygging i Norge og Sverige.
Et harmonisert regelverk og bruk av anleggsbidrag vil gi likere investeringsvilkår og sikre at de beste fornybarprosjektene bygges først og på rett sted, skriver Statnett i et brev til Olje- og energidepartementet (OED).
Les også:
Ulikt regelverk
I Sverige kan det kreves anleggsbidrag for ethvert nettforsterkningstiltak som direkte utløses av én eller flere kunder. Forutsetningen er at det er en direkte kobling mellom de nødvendige tiltakene og den aktuelle kunden i nettet.
I Sverige er det dermed adgang til å kreve anleggsbidrag også for masket nett, det vil si et sammenhengende nett med varierende antall alternative traseer. Det er det ikke i Norge. Her kan det i utgangspunktet kun tas anleggsbidrag for tiltak i radialer. Kun i ”ekstraordinære tilfeller” er det adgang til å kreve anleggsbidrag i masket nett.
Norges vassdrags- og energidirektorat har foreslått endringer i denne bestemmelsen som vil harmonere de norske bestemmelsene med de svenske, og OED har for tiden forslaget til vurdering.
I Norge kan kundene kreves for inntil hele anleggskostnaden for bygging av nytt nett. Opptil ti år etter at nettet er bygget, kan en del av kostnadene etterkreves for nye tilknyttede kunder. I Sverige er det derimot kun den første kunden som betaler anleggsbidrag.
Les også: – Småkraft blir mer og mer ulønnsomt
Ønsker tilpassing
Statnett påpeker i brevet at innføring av anleggsbidrag i Norge vil være en tilpasning av de norske reglene til de svenske. Dersom OED vedtar NVEs forslag, vil dette oppnås.
Dessuten har Svenska Kraftnät kommet med et forslag til det svenske Näringsdepartementet som kan åpne for at en del av kostnadene kan etterkreves for nye tilknyttede kunder, slik praksis er i Norge.
Statnett oppfordrer OED til å harmonisere regelverket i de to landene.
”Uten endring i norsk regelverk vil det være ubalanse i regelverket og rammebetingelsene for å etablere fornybar produksjon i Sverige og Norge”, skriver Statnett.
Les også: