KRAFT

Statnett sa nei til testturbin

MANGLER NETT: Statoil sliter med å få satt opp en planlagt testvindmølle på Lutelandet i Sogn og Fjordane fordi det ikke er plass i nettet. Møllen skal stå oppe i åsen til venstre for industriområdet.
MANGLER NETT: Statoil sliter med å få satt opp en planlagt testvindmølle på Lutelandet i Sogn og Fjordane fordi det ikke er plass i nettet. Møllen skal stå oppe i åsen til venstre for industriområdet. Bilde: Lutelandet Offshore
Øyvind LieØyvind Lie
12. mai 2011 - 07:51

Statoil skal sammen med General Electric og Lyse undersøke muligheten for å etablere et testanlegg for offshore vindturbinteknologi i Norge.

Lutelandet i Fjaler kommune i Sogn og Fjordane er en mulig plassering for denne turbinen, som er en GE 4.1 MW DD offshore turbin som skal testes på land.

Problemet er bare at nettet i området er stengt for innmating av ny produksjon fram til 420 kV-linjen mellom Ørskog og Fardal skal stå ferdig i 2015.



Likebehandling

Da Sunnfjord Energi søkte om nettilknytning for testmøllen på vegne av Lutelandet Energipark, sa Statnett nei på grunn av hensynet til likebehandling av aktørene i området.

“Inntil nå har vi sagt konsekvent nei til nettilknytning for alle anlegg i området som har fått konsesjon etter 1.4.2009, enten det er standard kraftverk, visningsanlegg for småkraft, eller testinstallasjon for vindkraftverk. Av denne grunn vil ikke Statnett anbefale å gi unntak fra tilkoblingsstoppen”, skrev Statnett i et brev til SFE nett i februar.



Trenger erfaring

Sunnfjord Energi vil svært gjerne ha testturbinen i sitt nett for å høste driftserfaring, siden det på sikt planlegges store mengder vindkraft inn i nettet deres. Derfor strekker selskapet seg langt for å få turbinen.

Blant annet vil turbinen føre til at 22 kV-nettet i området må styrkes, noe Statoil skal ta regningen for. Dessuten kan turbinen kobles fra nettet ved behov.

Videre har Statoil og Sunnfjord Energi Produksjon sett på muligheten for en samordning av produksjonen i testperioden mellom vindturbinen og vannkraftverkene med magasin som Sunnfjord Energi har i området.

“På den måten vil ikke sentralnettet, som for tiden ikke har kapasitet til å ta i mot ny produksjon, bli ytterligere belastet pga. test-vindturbinen”, skrev Sunnfjord Energi i sin forespørsel om nettilknytning.

Les også: Milliardregning til Midt-Norge

– Ørskog-Fardal klar i 2015

– Kabling gir utsettelse av Ørskog-Fardal

Dårlig tid

Planen var å ta en investeringsbeslutning i første halvår 2011 for å rekke å sette opp turbinen sommeren 2012. Så skal prøvene gjøres fram til sommeren 2014. Nå begynner det å haste.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

“2014 er et svært viktig mål for de som driver teknologiutviklingen for at den skal kunne komme i bruk. Teknologiutviklingen er et skritt på vegen mot å få ned kostnadene for havvind og gjøre det mulig å nå de klimamålene som er satt. Tiden har betyding og vi ber om snarlig svar”, skriver Sunnfjord Energis administrerende direktør Fredrik H. Behrens i et brev til Statnett.

Pressetalsmann Per Arne Solend i Statoil har følgende kommentar.

– Når Statnetts vurdering i dette tilfellet er at det ikke er teknisk forsvarlig å knytte mer kraftproduksjon til nettet, og at dette gjelder samtlige aktører, må vi ta det til etterretning.



Ny vurdering

Men saken er ennå ikke endelig avgjort. Statnetts direktør for nettplanlegging, Grete Westerberg, sier saken nå er til revurdering, og at avgjørelsen vil være klar i løpet av kort tid.

– Statnett ser verdien av teknologiutvikling, men må også forholde oss til et regelverk, sier hun.

Les også: Frykter ringvirkninger av mastevedtak

Ber om ekspressfart for kraftlinjer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.