Statnett har de siste tre årene hatt langt større inntekter enn de hadde regnet med, blant annet på grunn av store inntekter fra utenlandskablene.
Overskudd
Nå sitter selskapet på hele 3,5 milliarder kroner av kundenes penger. Det er nesten like mye som Statnett fakturerer i løpet av et helt år. Dette må de betale tilbake.
Statnett er nemlig et monopolselskap, og myndighetene tillater ikke at selskapet over tid tar inn mer penger enn de trenger til å utføre sitt oppdrag.
Norsk Industri er svært kritisk til at Statnett har bygget seg opp så stor såkalt «merinntekt».
Bransjeorganisasjonen krever at de årlige tariffene i langt større grad må gjenspeile de årlige kostnadene og inntektene i sentralnettet, og vil ha raskere tilbakebetaling til kundene.
Les også: Konkurs kan ramme Hardanger-mastene
Krevde en milliard
I høst krevde Norsk Industri at Statnett skulle betale tilbake en hel milliard av de utestående pengene i år, ved å kutte tariffene betraktelig.
Det fikk de ikke gjennomslag for. Statnett selv ønsker å betale tilbake pengene over flere år, for å holde tariffene jevne.
Nå er det lagt ytterligere sten til byrden for industrien. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har nylig innført regler som gjør at hvis nettselskaper har en merinntekt som er høyere enn 35 prosent av tillatt inntekt, ville selskapene måtte betale NVEs referanserente, som er varslet å bli hele 7,12 prosent i år. Målet er å gjøre det dyrere for nettselskapene å ta inn for mye penger.
Men Statnett søkte unntak for regelverket for 2013, med følgende begrunnelse:
«Dersom Statnett skulle tilpasset seg forslaget på kort sikt for å unngå vesentlig renteberegning av merinntekt med NVEs referanserente, måtte Statnett satt forbrukstariffen til null. Statnett mener i utgangspunktet at et slikt kutt i tariffene er uønsket».
Les også: Slik er du som strømkunde
Slipper strafferente
NVE innvilget Statnetts søknad. Dermed slipper Statnett unna «strafferente» på deler av beløpet og betaler i år isteden markedsrenten Nibor som er langt lavere.
Det liker Norsk Industri dårlig.
– Dette unntaket er vi fullstendig uenig i. Statnett får «låne» de pengene de har krevd inn for mye til en lavere pris. Midler blir holdt tilbake med en lavere rente enn det som var lovlig vedtatt før dispensasjonen ble innvilget. Dette er naturlig nok ikke akseptabelt for industrien og hindrer alternativ anvendelse av disse midlene. Bedriftene bør og skal ha en legitim rett til å disponere egne midler, sier fagsjef Ole Børge Yttredal i Norsk Industri til Teknisk Ukeblad.
Les også: Historisk høye kraftinvesteringer
Reduserer tariffen
Konserndirektør Bente Hagem i Statnett har forståelse for industriens synspunkter, men understreker at selskapet vil redusere nettariffen både i år og de neste to årene. I år er for eksempel tariffen 20 prosent lavere enn i fjor.
Hun understreker også at alle nettselskaper er pålagt av myndighetene å holde stabile tariffer samtidig som merinntekten eller mindreinntekten skal holdes lav.
– Merinntekten nå skyldes både et ekstraordinært lavt rentenivå og betydelige handelsinntekter med utlandet, noe som industrien vil nyte godt av, sier Hagem
Store planer
Videre viser hun til at Statnett har store investeringsplaner, og at tariffen vil stige i årene som kommer.
– Det var derfor lite ønskelig å redusere tariffen betydelig for så øke denne kraftig i etterkant. Dette var også majoriteten av våre kunder enig i. Det ville ført til at nettselskapene måtte endre sine tariffer, og det ville gitt store svingninger i nettleien til vanlige forbrukere, sier Hagem.
Hun understreker at hun er positiv til renteendringene for merinntekt som NVE har vedtatt, og mener Statnett fint vil kunne forholde seg til dem fra 2014.
Les også:
Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet