– Jeg mener at Statoil ikke har noen plass i tjæresanden i Canada. Norge trenger det ikke, og det kommer ikke til å bli gode forretninger uansett, sier Colin Campbell til Teknisk Ukeblad.
Han er petroleumsgeolog og styreleder for ASPO (Association for the Study of Peak Oil and Gas).
Organisasjonen jobber med å tidfeste når verdens petroleumsproduksjon når toppen, og bevisstgjøre folk om følgene av en nedgang i petroleumsproduksjonen.
Campbell har også vært rådgiver for Norsk Hydro, leteansvarlig i Amoco Norge, visepresident i Fina Norge og konsulent for Oljedirektoratet og Statoil.
– Bevar oljeressursene
– Hvis jeg var kongen, ville jeg oppfordret Statoil til å holde seg hjemme. Still strenge krav til utenlandske selskaper så de forsvinner, og la StatoilHydro ta hånd om de norske oljeressursene på lang sikt, sier Campbell.
Han syns også at staten burde nasjonalisere Statoil igjen, for å ha bedre kontroll med selskapet.
– Det bør bli en nasjonal oppgave å bevare oljeressursene, sier Campbell.
Ingen vekst utenlands
Den pensjonerte britiske petroleumsgeologen mener det ikke er mulig for Statoil å vokse utenlands, slik selskapet har ønsket etter børsnoteringen i 2001.
– Nei, det er ikke mulig. Du kan fortsette å leke med tjæresand, som er mer som gruvedrift å regne, det er mye du kan gjøre. Dette er profitt-mentaliteten. Statoil oppfører seg som et internasjonalt oljeselskap når de burde oppføre seg som et norsk oljeselskap som sørger for nordmennene, sier Campbell.
Han advarer mot å sammenligne de oljereservene som oljeselskapene bokfører i Canada med vanlig olje, fordi produksjonen er så krevende.
– Du må ikke sammenligne tjæresanden med vanlig olje. Dette er mer som kull enn som olje, sier Colin Campbell.
– Nådde toppen i 2008
Oljesand kalles også tjæresand eller oljeimpregnert sand. De store oljeselskapene satser på denne utvinningen fordi det er ett av få steder hvor man fremdeles kan hente ut store mengder olje.
Ifølge Campbell var konvensjonell oljeproduksjon over toppen i 2005. Dette førte til spekulasjon, noe som skaffet landene i Midtøsten mange petrodollar.
Disse plasserte pengene sine i vestlige banker som lånte dem ut i stor stil. Utlånsboblen som fulgte, sammenfalt med et toppnivå for all oljeproduksjon i 2008, ifølge Campbell.
Han mener den massive ekspansjonen i verdensøkonomien før oljetoppen (”peak oil”) vil speiles i en tilsvarende kontraksjon heretter.
– 23 milliarder olje forsyner i dag 6,7 milliarder mennesker. I 2050 er det bare nok oljeproduksjon til 3 milliarder mennesker med dagens forbruksnivå, sier Campbell.
– Bør kutte i oljeimporten
Oljeimportører bør forplikte seg til å kutte 3 prosent årlig i oljeimporten, som tilsvarer nedgangen i oljeproduksjonen på verdensbasis, mener Campbell.
Han ser ingen fullgode erstatninger for oljen, og spår at ”peak oil” vil føre til problemer for dagens urbane livsstil, og at det vil komme en ny regionalisering.
– Tilhengerne av markedet sier gjerne at steinalderen ikke sluttet på grunn av mangel på stein. Jeg er lei for å måtte fortelle dem at oljealderen kommer til å ta slutt på grunn av mangel på olje, sier Campbell.
– Fortsetter med tjæresand
Oljemangelen gjør at oljesanden i Canada kommer til å bli utvunnet, trass i enorme CO2-utslipp og kraftig forurensning, mener ASPO-styrelederen.
Han tror ikke en streng ny klimaavtale i København vil endre dette.
– Mot slutten av dette århundret er det ikke så mye annet å hente, smiler han.
– Man kommer til å ignorere klimaet og hente ut disse ressursene uansett hva, sier Campbell.
– Hvorfor det?
– Vel, folk er grådige, ler Campbell.
– USA er desperate etter energi. Tjæresand kan forsyne dem med den energien.
Tabbe å privatisere Statoil
Han mener Norges oljeressurser blir mer og mer verdifulle ettersom verdens oljeproduksjon har nådd sitt toppnivå.
Den norske regjeringen gjorde en tabbe ved å privatisere Statoil, ifølge petroleumsgeologen.
– Det å privatisere var en stor tabbe. Statoil bør være et nasjonalt selskap og produsere ressurser for norsk forbruk langt inn i framtiden. Jeg syns ikke Statoil har noen rolle i utlandet, sier Campbell, som selv har en norsk svigersønn.
– Bør vi beholde oljen under bakken?
– Ja, det er mye bedre.
Bør nasjonalisere Statoil
Colin Campbell mener den norske staten bør ha fullt eierskap i Statoil for å bevare de verdifulle ressursene her i landet.
– Man bør nasjonalisere Statoil igjen. Man trenger ikke private penger her, sier Campbell, som mener Norge er i en utsatt situasjon som stor olje- og gassprodusent i en tid hvor den billige oljen er utvunnet.
– Det å eie halvparten av Europas gjenværende olje og gass er ingen lett rolle. Man vil vel ikke ha tyskerne hit igjen? spøker Campbell.