OLJE OG GASS

– Statoil bør etablere eget fornybarselskap

DNV GL-topp mener det bør etableres et statlig selskap for å utvikle nye fornybar-ressurser i Norge.

Fornybar-direktøren: Bjørn K. Haugland har ansvaret for fornybarsatsingen for DNV GL med 17.000 ansatte. - Norge må etablere et statlig selskap for å satse på fornybar energi, sier han. Foto: Tormod Haugstad
Fornybar-direktøren: Bjørn K. Haugland har ansvaret for fornybarsatsingen for DNV GL med 17.000 ansatte. - Norge må etablere et statlig selskap for å satse på fornybar energi, sier han. Foto: Tormod Haugstad Bilde: Tormod Haugstad
Tormod HaugstadTormod HaugstadKommentator
26. aug. 2014 - 08:30

STAVANGER: Bjørn K. Haugland, konserndirektør for bærekraftig utvikling i DNV GL-konsernet med 17.000 ansatte mener den norske stat bør satse på nye fornybar-ressurser på samme måte som man utviklet olje- og gassindustrien på 60- og 70-tallet.

– Statoil var tidligere et energiselskap, men har de siste årene rendyrket olje- og gassproduksjonen. Derfor er det mer aktuelt å etablere et eget selskap for å utvikle teknologier for vind og solkraft, eventuelt sammen med Statkraft, sier Haugland, som også ledet DNVs virksomhet i Kina i fire år.

Dette er en modell som også har vært omtalt i TU.no tidligere.

Les også: Dette ville Tesla-sjefen gjort dersom han ledet et oljeselskap

Bør kopiere oljesuksessen

Mottoet for årets oljemesse i Stavanger er «change». Mandagens tema i Centercourt’en var fornybar-markedet. Jon Dugstad i Intpow tok for seg de enorme investeringene som for eksempel Kina og India nå foretar innen sol- og vindkraft.

– Kina har sagt at de skal investere over 360 milliarder i fornybar energi hvert eneste år framover. India har som mål å nå 29,8 GW innen 2017. Det skjer enorme investeringer fordi befolkningen vokser og stadig flere ser at fornybare energikilder er det eneste bærekraftige på sikt, sa Dugstad.

Jens Ulltveit-Moe har selv investert milliarder i solkraft, blant annet gjennom Rec Solar, og en biodieselfabrikk i Brasil.

– Jeg sier som Elon Musk, det er ikke lenger et spørsmål på om fornybare kilder tar over for fossile ressurser, men når, sa Ulltveit-Moe.

Hans scenario er at det store skiftet vil komme rundt 2030. Da vil den globale temperaturøkningen ha nådd fire til seks grader og CO2-utslippene være så store at et skifte ikke vil være til å unngå.

– Investeringene innen sol og vind var for store en periode og derfor har prisene falt. For oss som har investert i ettertid har det vært bedre tider og nå sier stadig flere at det å investere i fornybare ressurser gir fantastiske muligheter, sa Ulltveit-Moe.

Les også: Statoil: Ingen garanti for at Castberg blir realisert

Tviler på Barentshavet

Investoren har tidligere uttalt seg kritisk til oljeselskapenes investeringer i nordområdene. Hans påstand er at kullindustrien vil kollapse først, og deretter olje- og gassindustrien.

– Å investere i oljeutvinning fremover kan sammenliknes med å investere i tobakksindustrien. Det vil ikke bli lønnsomt og derfor er det heller ikke sannsynlig at de store utbyggingene vil komme i Barentshavet, sa Ulltveit-Moe.

Les også: Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften

Må lære av oljeindustrien

Til Teknisk Ukeblad sier DNV GL-direktør Bjørn K. Haugland som ledet fornybar-seminaret under ONS, at fornybar-industrien har mye å lære av oljeindustrien.

– Det er ikke lenger snakk om enten olje eller fornybar. Da vi fant olje på norsk sokkel, dro vi fordeler av at vi hadde en godt utviklet skipsfarts-industri. Vi utnyttet kompetansen derfra og skapte et fantastisk oljeeventyr. Nå er tida inne for å ha et bredere perspektiv på energisektoren. Vi må rette ressursene inn mot vår nye framtid, sier Haugland.

Han forteller at han møtte Tesla-gründer Elon Musk i Stavanger – ganske så tilfeldig i heisen på konferansehotellet.

– Det ble en slags elevator-pitch fra sjette til første etasje så jeg prøvde å stille ham et par viktige spørsmål. Jeg spurte om hans syn på den pågående transformasjonen fra fossile til fornybare ressurser. Han var veldig optimistisk og overbevist om at transformasjonen ville gå mye fortere enn det vi tror i dag.

Les også: Google utlover 1 million dollar for en svært liten omformer

Nye forretningsmodeller

Haugland peker på at både Google og Apple er selskaper som er i ferd med å endre forretningsmodellene for energibruk. Et underliggende moment ligger i nye generasjoner som ser behovet for et mer bærekraftig system.

– Hvordan skal fornybare energikilder bli lønnsomt i Norge som har så store vannressurser i tillegg til olje og gass?

– Det er det store spørsmålet. Jeg tror dette handler om å balansere risikoen både av våre store olje- og gassforekomster og Oljefondet som har investert mye av formuen i fossile ressurser.

Haugland tror på en endring av fokus også innen industrien og at investeringene på norsk sokkel vil flate ut.

– Jeg er ganske overbevist om at næringslivet selv vil stå for denne dreiningen og ikke politikerne. Vi har i dag altfor store utslipp av CO2 både i Norge og gjennom vår eksport av olje og gass, men Norge kan gå foran som energinasjon også på dette området med våre fantastiske vindressurser, mener Haugland.

Les også: Her er solkraft nå billigere enn både kull- og gasskraft

Kina og Japan

Han viser til at både Kina og Japan nå investerer milliarder i havvind. Hywind-suksessen viser at Statoil og norsk kompetanse kan bli en viktig aktør på dette markedet og det å utvikle konsepter for flytende vindkraft blir viktig for fremtiden.

– Kina gjør jo ikke dette for å redde verden, men fordi en sterkt voksende middelklasse krever renere luft. Den norske stat gjorde alt riktig etter at de fant olje. Vi har utviklet ny teknologi, kompetanse og ledende bedrifter gjennom flere tiår. Det har vært et fantastisk svennestykke på hvordan dette kan gjøres. Etter min mening bør vi etablere et statlig eierskap til en ny satsing på fornybare ressurser og bruker mer av Oljefondet til en slik satsing, sier Bjørn K. Haugland i DNV GL.

Av selskapets 17.000 ansatte er allerede 3000 sysselsatt innen fornybar-sektoren.

Les også:

Her går Statoils fracking-anlegg opp i røyk

Dette er de 9 viktigste utbyggingene for oljebransjen

Nå skal de finne ut hvor mye tid oljebransjen sløser bort  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.