Statoil leverte i dag plan for utbygging og drift (PUD) for Byrding-funnet (tidligere Astero) i Nordsjøen. Antatte investeringer er på nær én milliard kroner og antatt utvinnbare volumer er drøyt 11 millioner fat oljeekvivalenter, melder oljeselskapet.
Det er et lite funn som knyttes opp mot eksisterende havbunnsanlegg, samt plattformer på Troll-feltet.
- Les også: Norsk selskap kan spå fremtiden under boring av oljebrønner. Teknologien selges til Kina og USA
Kuttet 2,5 milliarder
Investeringsanslaget for utbyggingen er redusert fra om lag 3,5 milliarder kroner til nær én milliard kroner.
Porteføljedirektør Terese Kvinge i Statoil er godt fornøyd med dette.
– Tidligere hadde man måttet gå inn med en egen brønnramme for å bygge ut funnet, forteller hun til Teknisk Ukeblad.
Nå utnytter de en ledig slisse i brønnrammen på Fram H-Nord som står på havbunnen. Det mest komplekse i prosjektet blir å bore den 7300 meter lange brønnen med to grener derfra og frem til funnet.
- Prosjektteamet har jobbet veldig godt med konseptet, fra brønnen, via subsea-anlegget og opp til Troll C, sier hun.
De har også klart å unngå en kostbar oppgradering og modifisering av anlegget på Troll C for å kunne koble opp funnet.
Lønnsomt i dag
- Vi står midt oppe i en kulturendring i bransjen, vi ser at vi i enda større grad enn tidligere klarer å finne enkle, kostnadseffektive løsninger, sier Kvinge.
Prosjektet er lønnsomt også med dagens oljepris.
- Vi har funnet en optimal løsning, der vi får til et lønnsomt prosjekt. Slik må vi tenke fremover dersom vi skal skape lønnsomhet i de mindre funnene, sier hun.
- Mener de har knekt koden for å bore ekstremt langt: En «tunnelboremaskin» for oljebrønner
Holder liv i de store plattformene
Byrding-planen er den tredje PUDen Statoil leverer i år. Tidligere har de levert Oseberg vest flanke og Utgard. Forrige fast track-PUD som ble levert var Gullfaks Rimfaksdalen i fjor.
Analytiker Espen Erlingen hos Rystad Energy mener at Statoils sanksjoneringen så langt i 2015 viser at selskapet satser på å videreutvikle og opprettholde produksjonen fra gamle produserende felt.
- Det at små felt knyttes tilbake til eldre feltsentre, er viktig for at det store plattformene skal fortsatt være kommersielle. Samtidig viser det at det er potensiale for små utbygginger også når oljeprisen er lav, forteller Erlingsen.
Lite, men viktig
– Byrding er en svært velkommen utbygging i Nordsjøen, uttaler olje- og energiminister Tord Lien (FrP) i en melding.
Utbyggingen skal utnytte eksisterende plattformer og anlegg på havbunnen. Lien fremholder at dette gir en hurtig og kostnadseffektiv utbygging med god lønnsomhet.
- For å realisere potensialet på norsk sokkel er det viktig at små funn som Byrding blir bygget ut, sier Lien.
Han viser til at arbeidet med å redusere utbyggingskostnader nå gjør flere prosjekter lønnsomme.
- Samlet sett vil utnyttelse av de mindre funnene gi betydelige investeringer, stor verdiskaping og flere lønnsomme arbeidsplasser, sier han.
Starter i 2017
Planlagt produksjonsstart er i 3. kvartal 2017. Dermed vil prosjektet gi inntekter samme år som de største investeringene gjøres.
Byrding vil etter planen produsere i 8-10 år, med en forventet daglig produksjon på nær 8000 fat oljeekvivalenter per dag, når produksjonen er på topp.
Feltet har, ifølge Oljedirektoratet, fått navn etter en betegnelse på skip med høye sider (i motsetning til langskip) beregnet for trafikk nær kysten, fra sagatiden. Fartøyet minner om knarren, men er buttere. Begge typer kan både ros og seiles.
Rettighetshavere i Byrding er operatør Statoil Petroleum AS (45 prosent), Wintershall Norge AS (25 prosent), Engie E&P Norge AS (15 prosent) og Idemitsu Petroleum Norge AS (15 prosent).