OLJE OG GASS

Statoil endrer letestrategi

KJEMPEFUNN: Riggen Transocean Leader boret på gigantfunnet Aldous Major i Nordsjøen. Nå skal Statoil gjøre flere storfunn på sokkelen.
KJEMPEFUNN: Riggen Transocean Leader boret på gigantfunnet Aldous Major i Nordsjøen. Nå skal Statoil gjøre flere storfunn på sokkelen. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Ole K. Helgesen
13. okt. 2011 - 09:55

STAVANGER: Statoil har hatt et vellykket leteår på norsk sokkel. Nå strammes leteprogrammet for å sikre at produksjonen på norsk sokkel blir opprettholdt til etter 2020.

– Vi skal ha en sterkere prioritering av areal, og fremover vil vi være mer fokusert på hvor vi vil lete. Derfor vil vi levere tilbake areal som ikke er i våre prioriterte områder. Vi vil selvsagt ikke levere tilbake lisenser hvor vi ser store muligheter, men vi skal ikke sitte med lisenser hvor ikke har planer om å bore, sier Statoils letesjef for Nordsjøen, Sigrid Borthen Toven.



Større sjanser

Statoil skal ta større sjanser på sokkelen. Det skal gi nye storfunn.

– Vi skal gjøre flere “impact”-funn hvor vår andel er over 100 millioner fat. De siste årene har vi boret mye etter mindre funn nær eksisterende infrastruktur. Det skal vi fortsette med, men vi skal også ta litt mer sjanser. Det blir mer “frontier”-leting hvor det er større mulighet for store gevinster.

Les også:

Barentshavet prioriteres

Letesjefen sier at Statoil skal har identifisert satsingsområder i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

Hun forteller at Oljedirektoratet anslår at det er mulighet for å finne to milliarder fat olje i hvert av de tre områdene de neste ti årene.

– Potensialet i Barentshavet har økt betydelig etter Skrugard-funnet. Vårt fokus er området rundt Skrugard hvor vi ser store muligheter. Før vi boret Skrugard hadde vi problemer med å finne andre forklaringer enn at det var olje vi så på seismikken. Dataene viste at det var doble flatflekker. Det vil si horisontale flekker som ikke følger strukturene i undergrunnen. Dette indikerer at det er hydrokarboner i en felle, og det er utrolig sjelden det er to slike flekker over hverandre, sier Borthen Toven.

Flere flekker

Hun sier de ser lignende flatflekker i Havis-prospektet som skal bores senere i høst. Dette ligger i den samme lisensen som Skrugard-funnet.

– Hoop-området lenger nord i Barentshavet er også spennende. Lisensen 615 som ble tildelt oss i fjor er den nordligste som noen gang er tildelt på norsk sokkel. Vi ser noen interessante oljeprospekter i dette området, og jeg ser frem til den første brønnen neste år.



TAR SJANSER: Statoils letesjef for Nordsjøen, Sigrid Borthen Toven, og letesjef for Utsirahøyden, Silje Fekjar Nilsson, med oljeprøve fra Aldous/Avaldsnes-funnet. Nå skal letemiljøet i Statoil ta større sjanser for å gjøre nye storfunn.
TAR SJANSER: Statoils letesjef for Nordsjøen, Sigrid Borthen Toven, og letesjef for Utsirahøyden, Silje Fekjar Nilsson, med oljeprøve fra Aldous/Avaldsnes-funnet. Nå skal letemiljøet i Statoil ta større sjanser for å gjøre nye storfunn.

Norskehavet har skuffet

Oljedirektoratet har nedjustert ressursestimatene for Norskehavet etter noen skuffende brønner på dypt vann.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Statoil har planer om flere brønnen både på dypt og grunt vann, men boreplanene de kommende årene tyder på at selskapet ikke satser på frontier-leting i Norskehavet.

– I de grunne områdene blir det mye nærfeltsleting. Blant annet er det viktig å finne mer rundt Norne for å holde produksjonen i gang lengst mulig. I dypvannsområdene venter vi fremdeles på en løsning for gassevakuering. Det jobbes for tiden med en infrastruktur knyttet til Luva og Linnorm. Og vi kommer til å bore flere brønner rundt Luva.

Les også: Tror Avaldsnes blir enda større

Avaldsnes kan være det tredje største funnet i historien

Fortsatt liv i Nordsjøen

Ifølge Borthen Toven er det langt fra sikker at Aldous/Avaldsnes er det siste store oljefunnet som blir funnet i Nordsjøen.

– Det er utrolig spennende at det ble gjort et så stort funn i et område som ble tildelt i den aller første konsesjonsrunden på norsk sokkel. Og det viser at det fremdeles er muligheter for store funn i Nordsjøen. Vi skal bore ytterligere ett “high impact”-prospekt i Nordsjøen i år. King Lear-prospektet ligger nord for Ekofisk, og dersom det blir funn, har det potensial til å bli betydelig.

Hun understreker at optimismen etter de siste funnene ikke må overskygge behovet for å åpne nye områder på sokkelen.

– Selv om vi har gjort noen spennende funn på Aldous og Skrugard, er det like viktig som tidligere å få tilgang til nye områder, sier Borthen Toven.

Les også: Gigantfunn kan få Grane-kopi

Aldous Major North skuffet

Vil elektrifisere gigantfunnet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.