Statoil ASA runder 40 år i dag, 18. september, og kan markere bursdagen som verdens 41. største selskap, - og som verdens 12. største olje- og gasselskap.
Det går frem av Forbes siste oversikt over de 2000 største selskapene i verden. Listen er basert på selskapenes regnskapstall for 2011.
Størst i Norden
Statoil er ikke bare med sin omsetning på ca 670 milliarder NOK suverent størst i Norge, men også i Norden.
Nærmest kommer svenske Nordea Bank på 135. plass, mens danske Møller-Maersk ligger på 152. plass.
Andre norske selskaper kommer et stykke ned på listen; DNB på 260. plass, Telenor på 353. og Yara på 574. plass, mens Aker Solutions ligger helt nede på 1388. plass, for å nevne noen.
De 2000 selskapene i verden hadde samlet 83 millioner ansatte og omsatte for 36 billioner USD, 216 billioner NOK, eller 216 000 milliarder norske kroner, som var en en økning på hele 12 prosent fra året før.
Det samlede overskuddet var 2,64 billioner USD, altså nærmere 16 billioner NOK (16 000 milliarder NOK).
Les også:
Her gjør Statoil noe ingen andre har gjort før
Norsk oljeproduksjon tilsvarer en dråpe i Mjøsa
På plass i Norge
Som det går frem av listen, er de fleste av de kjente petroleumsgigantene med, og de fleste av de største er til stede på norsk sokkel.
Amerikanske ExxonMobil er som vanlig rangert helt på topp, men som det går frem av listen (se tabellen nederst) hadde Royal Dutch Shell høyere omsetning.
Shell hadde både dårligere resultat og lavere markedsverdi enn Exxon. Blant kjente operatører i Norge finner vi også britiske BP på 11. plass, franske Total på 18., amerikanske ConocoPhillips på 27. og italienske ENI på 29. plass.
Det gasselskapet som har notert seg for fjorårets høyeste fortjeneste, er russiske Gazprom, som kunne vise til hele 31,7 milliarder USD på bunnlinjen i 2011.
Les også:
Øver på oljevern med 75 kubikkmeter popkorn
Statoil tror på flere storfunn
Avansert rangering
Forbes' årlige rangering av verdens største selskaper avviker fra andre lister som stort sett bare baserer seg på å måle selskapenes totale salg.
I stedet bruker Forbes lik vekting av omsetning, fortjeneste, eiendeler og markedsverdi som samlet danner grunnlaget for rangeringen av bedriftene etter størrelse. Årets liste avspeiler dynamikken i selskapenes globale virksomhet.
I årets ranking er 66 land representert, og selskaper fra fire nye land er kommet til siden 2010-rankingen.
Det er fortsatt USA (524 selskaper) og Japan (258) som dominerer listen, men i år med 14 færre oppføringer. Fastlands-Kina følger bak de to og har det tredje største antall selskaper, hele 15 nye er med på listen i år.
Både Sør-Korea (68 selskaper), India (61) og Storbritannia (93) har flere selskaper med på listen i år enn i fjor.
Les også:
Statoil får ikke kinesisk skifergass
Denne dingsen finner olje ved å lage lyn
De 10 største oljefunnene etter år 2000