Stavanger: Statoil satser tungt på ukonvensjonelle hydrokarbonressurser, og er nå i ferd med å trappe opp produksjonen i Nord-Amerika fra under 100.000 fat oljeekvivalenter per dag til mer enn 500.000 fat i 2020. En viktig del av veksten stammer fra kjøpet av andeler i oljeforekomstene Bakken og Three Forks i Nord-Dakota.
Under ONS torsdag snakket selskapets direktør for Statoils landbaserte operasjoner i USA, Torstein Hole, og direktør for nye forretningsmuligheter, Atle Rettedal, om hvordan selskapet anser de ukonvensjonelle ressursenes inntog på det globale energimarkedet.
Les også: BP tror ikke på peak-oil
– Må ikke undervurdere viktigheten
Ukonvensjonelle ressurser utgjør ifølge selskapet 25 prosent av de uoppdagede ressursene i verden.
– Man må ikke undervurdere viktigheten av ukonvensjonelle ressurser. Det vil spille en viktig rolle i tiden som kommer, sier Rettedal.
Les også: Statoil sliter med oljesandmålene
Intens jakt på land
USA har i dag kommet lengst innen utviklingen av ressursene, men flere land er identifisert som svært prospektive for skifergass.
– Det foregår en intens jakt på landareal, og noen land har samme ressursestimater som USA. Vi jobber aktivt med å se på andre land som vi kan etablere oss i for skifergassutvinning. Noen land vil ha betydelig skifergassproduksjon i fremtiden, sier Rettedal.
Les også: Statoils skifergass-partner i store problemer
Fredsprisen gjør det vanskelig
Statoil har gjort store fremstøt mot Kina, for å få en bit av de enorme skifergassreservene i landet. Men etter at Nobels fredspris ble tildelt den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo, har Kina vært tilbakeholdne mot Norge.
Les også: Kina holder tilbake skifergass
Rettedal legger ikke skjul på at fredsprisen har gjort det vanskelig for selskapet.
– Vi hadde nok vært inne i kinesisk skifergass, hadde det ikke vært for fredsprisen, sier han til Teknisk Ukeblad.
Helge Lund: – Vi driver vår virksomhet i flomlys
Enorme reserver
Kina har som mål at ti prosent av energimiksen skal komme fra gass i 2020, opp fra nåværende fire prosent. Det er langt under gjennomsnittet på verdensbasis og i Asia, som har 11 prosent.
Det er estimert at Kina sitter på rundt 30 milliarder kubikkmeter med skifergass, men landet mangler teknologi og erfaring for å kunne utvinne ressursene optimalt.
Statoil har ingen konkrete planer om hvordan de skal bedre forholdene med Kina, men håper forholdene bedrer seg.
Les også:
Norsk teknologi skal gi gass-suksess i Australia
Skaffer erfaring
Kinesiske selskaper søker seg derfor utenlands for å skaffe seg erfaring og importere teknologi, senest i Nord-Amerika. I desember kjøpte China National Offshore Oil Company (CNOOC) seg inn i Chesapeake Energys Niobara skifergassprosjekt. Det åpner for teknologioverføring og gir CNOOC et fortrinn i sitt eget hjemland.
I 2009 inngikk USA og Kina en avtale om å utveksle skifergassteknologi og promotere bilaterale investeringer i skifergassindustrien.
Les også: