Statoils årlige rapport «Energy Perspectives» ble i dag lagt frem på Fornebu. Her tar selskapet for seg ulike scenarier for utvikling i energimarkedet frem til 2040.
I grove trekk er konklusjonen at uansett hva som skjer, vil det være et stort behov for fossil energi frem til 2040.
Les også: SSB varsler bratt fall i oljeinvesteringene
Teknologi
Rapporten beskriver teknologisk utvikling som en av de viktigste underliggende driverne for utvikling i energimarkedet.
– Utvikling i karbonfangst- og lagringsteknologi, fremtiden til atomkraft, utviklingen i de samlede faktiske kostnader for å produsere strøm fra fornybare energikilder og utviklingen i marginalkostnaden for å levere et fat olje, svarer Statoils sjeføkonom Eirik Wærness på spørsmål om hva som er de største teknologiske usikkerhetsfaktorene fremover.
I rapporten nevner Statoil at de har sett bort fra såkalte sorte svaner - lite sannsynlige teknologiske gjennombrudd som kan føre til enorme endringer.
Les også: Her er regnestykket som viser at elektrifisering ER et klimatiltak
Tre scenarier
Statoilanalytikerne har tatt for seg tre mulige scenarier. Det såkalte referansescenariet er en fremskrivning av dagens energi- og klimapolitikk. Selskapet har mest tro på dette scenariet.
De har også utformet et lavkarbonscenario, som forutsetter omfattende globale endringer i klimapolitikk, der energietterspørselen i 2040 omtrent er på dagens nivå og energimiksen blir grønnere.
Siste scenario er et såkalt handlingslammelse-scenario, kjennetegnet av konflikt og mindre internasjonalt samarbeid. Dette fører til proteksjonisme, lavere økonomisk vekst og mindre fremgang i klimapolitikken.
– Trenger nye investeringer
Til og med i Statoils grønneste scenario, vil omtrent to tredjedeler av energiforbruket komme fra fossile energikilder. Olje, gass og kull utgjør her 67 prosent av energimiksen i 2040.
– Legg merke til hvor mye olje og gass vi trenger, enten du tror på referansescenariet, som vi tror er mest sannsynlig, eller lavkarbonscenariet, som er mulig, men mindre sannsynlig og veldig krevende å få til, sier Wærness.
– Fossile brensler er her for å bli, legger han til.
– Selv med lavkarbonscenariet må vi investere i olje og gass, fordi eksisterende felt ikke kan levere den produksjonen det er behov for
Fornybarvekst
Samtidig ser analytikerne både i referansescenariet og lavkarbonscenariet for seg en kraftig utbygging av fornybar energi.
I det grønneste scenariet ser de for seg at nye fornybare energikilder utgjør ni prosent av energimiksen i 2040 - mot omtrent én prosent i dag. Med nye fornybare energikilder mener de sol, vind og geotermisk energi.
I referansescenariet utgjør ny fornybar energi seks prosent av energimiksen i 2040.
Les også:
– Johan Sverdrup planlegges med for få sengeplasser
Her er brevet som ga Statoil klarsignal til å bore i omstridte Apollo