Snorre-feltet har de nest største gjenværende reservene på norsk sokkel, men partnerne har ikke klart å bestemme seg for hvordan de skal utnytte dette.
Ny utbygging
Planen er å produsere olje frem til minst 2040, noe som innebærer at man i realiteten må bygge ut feltet på nytt.
Valget har stått mellom en subsea-utbygging eller en ny brønnhodeplattform.
Statlige Petoro, som er den største partneren i lisensen, har lenge argumentert for at en brønnhodeplattform er den beste måten å få ut oljen på.
De mener denne løsningen kan gi 200 millioner fat tilleggsolje. Det er samme oljemengde som ligger i Goliatfeltet i Barentshavet.
Les også: Statens oljeselskap advarer mot skatteendringer
Stor investering
Det er Statoil nå enige i, og har sågar oppjustert anslaget til 300 millioner fat.
– Plattform-løsningen er det beste alternativet for å øke utvinningen mest mulig og skape størst mulig verdi, sier Øystein Michelsen, konserndirektør for norsk sokkel.
Prosjektet koster anslagsvis 40 milliarder kroner. Michelsen mener investeringen er riktig for å nå selskapets målsetting om økt utvinning fra modne felt.
– Snorre 2040 er et stort prosjekt med store investeringer, men det vil også gi stor verdi. Det er viktig å gjøre et grundig forarbeid slik at løsningen blir best mulig. Vi opplever også en markert kostnadsøkning i vår industri og vi må sikre at verdiskapningen blir best mulig, sier han.
Fornøyd
Kommunikasjonsdirektør Sveinung Sletten i Petoro sier det er en lettelse at Snorre-fremtiden nå ser ut til å være sikret.
– Dette er veldig positivt. Vi har argumentert for denne løsningen hele veien, det legger vi ikke skjul på. Det har vært ulike synspunkter og synsvinkler mellom oss og Statoil, men vi har jobbet godt sammen om dette, sier han.
Les også: Her trengs det flere enn i oljebransjen
Stor investering
– Det er en stor investering, og når man investerer 40 milliarder kroner skal man tenke seg godt om. Det er ikke slik at vi heller var 100 prosent sikre på lønnsomheten da vi gikk inn i dette, men troen har bare blitt sterkere og sterkere etter hvert som vi har gjort mer arbeid på dette.
– Men klarer man å få lønnsomhet ut av dette?
– Nå har vi en god stund vært rimelig trygge på at dette er et lønnsomt og godt prosjekt når det gjelder å sikre reservene og få økt utvinning. Vi mener dette er lønnsomt etter skatt, og føler vi har fått brukt rollen vår på en veldig konstruktiv og god måte. Vi er veldig godt fornøyd som organisasjon i dag. Det er mange som har gjort et godt arbeid her, sier Sletten.
Les også: Nå pepres Barentshavet med brønner
TLP-plattform
Den nye plattformen på Snorre-feltet blir en såkalt minimum prosess-plattform av typen tension leg (TLP), tilsvarende Heidrun-plattformen.
Den skal ha 140 enkeltlugarer og skal bore 40 nye brønner for produksjon og injeksjon av vann og gass. Boreanlegget har en rekkevidde på 7000 meter.
For å få opp utvinningen skal det legges en ny rørledning fra Gullfaks eller Visund for å få inn gass som skal injiseres i reservoaret fra alle plattformene på Snorre-feltet.
Endelig beslutning om utbyggingskonsept planlegges i første kvartal 2015.
Les også:
Dette kan bli løsningen på Yme-sagaen
Statoil krever mer effektive ingeniører
Flyttet brønn én kilometer, fikk et helt oljefelts produksjon tilbake