OLJE OG GASS

Statoil hadde 21 alvorlige utslipp i fjor

Økning på mer enn 50 prosent fra 2014.

Lekkasjen på Gudrun var i prosessanlegget, på ett av de mest kritiske punktene. Den var den største av 21 alvorlige utslipp fra Statoil-anlegg i 2015. .
Lekkasjen på Gudrun var i prosessanlegget, på ett av de mest kritiske punktene. Den var den største av 21 alvorlige utslipp fra Statoil-anlegg i 2015. . Bilde: Statoil/Petroleumstilsynet
Ina AndersenIna AndersenJournalist
23. mars 2016 - 10:17

Statoil hadde 21 tilfeller av alvorlige utslipp i 2015. Det er en økning på mer enn 50 prosent fra året før, og det høyeste antallet de siste fem årene. 

Det kommet frem i selskapets bærekraftrapport, som ble publisert i forrige uke. 

Gasslekkasjen på Gudrun, et av de største hydrokarbon-utslippene som er registrert på norsk sokkel de siste ti årene, var det mest alvorlige av disse. 

Statoil var her så nær en fullstendig katastrofe man kunne komme, ifølge brannekspert.

Nådde ikke målet

Morten Eek, pressetalsmann i Statoil, sier de må erkjenne at de ikke nådde målene sine for utslipp i 2015.

– Vi ønsker å hindre et hvert utslipp, og har dessverre ikke nådd målet vi jobber mot, altså null utslipp,  i 2015.  Vi undersøker alle utslipp for å lære og forstå det som ledet til utslippet og selve hendelsen slik at vi kan unngå lignende hendelser i fremtiden., sier han til Teknisk Ukeblad.

Det vil de også fortsette med fremover, både internt og sammen med leverandører.

– Kontinuerlig risikostyring, tett samarbeid med leverandører og forbedrede tekniske barrierer er noen eksempler på tiltak vi jobber systematisk med, og det arbeidet forsetter med uforminsket innsats, understreker han.

Antall alvorlige utslipp, Statoil, 2011-2015 

Kilde: Statoil
Kilde: Statoil

Potensial for storulykke

Om hendelsen på Gudrun skriver Statoil at selv om ingen av utslippene i 2015 ble antent, var dette en hendelse som kunne endt i en storulykke.  

– Hovedårsaken til kondensatutslippet var en designfeil i en prosessventil, som skapte unormalt store materialspenninger og brudd i et to-tommers rør. Det førte til at kondensat under trykk fikk lekke ut ukontrollert, skriver selskapet.

Brannforsker Ragnar Wighus ved SP Fire Research har tidligere uttalt til Teknisk Ukeblad at det kun var flaks som gjorde at lekkasjen ikke førte til fullstendig ødeleggelse og fullstendig tap av plattform.

Hendelsen ble gransket både av Statoils eget tilsynspersonal og Petroleumstilsynet. I tillegg etterforskes utslippes av Nordsjøseksjonen i Sørvest politidistrikt.

Ptil konkluderte sin granskning med at ulykken hadde potensial for dødsfall og og det som karakteriseres som en storulykke på norsk sokkel. I forrige uke ble det også klart at myndighetene gir pålegg til Statoil om å sikre styring av HMS i drift av Gudrun-plattformen.

Statoil har tidligere uttalt til Teknisk Ukeblad at de ikke forstod alvorligheten av problemene som oppstod i forkant av selve hendelsen. Selskapet har jobbet med hendelsen siden den inntraff, og følger nå opp pålegget fra Ptil. 

170 oljeutslipp

I alt registrerte Statoil 170 oljeutslipp fra sine anlegg i 2015, på til sammen 23 kubikkmeter, eller 23.000 liter olje.  

I størrelse på utslippene er det en signifikant nedgang sammenlignet med året før, da 125 kubikkmeter olje lakk ut.

Det største av utslippene i 2015 var utslippet fra Statfjord A, 7. oktober i fjor. Da slapp 6,3 kubikkmeter olje ut i sjøen i forbindelse med en losseoperasjon. Lekkasjen oppsto i en flens i lasteslangen.  

Det var tredje gangen siden 2007 at Statoil slapp ut olje på Statfjord-feltet. 

– En intern miljøanalyse har konkludert med at utslippet har hatt minimal påvirkning på livet i sjøen, ettersom havoverflaten kun ble eksponert for olje i kort tid, skriver Statoil i rapporten. 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.