OLJE OG GASS

Statoil: Ingen til Algerie før sikkerheten er god nok

Bekrefter ikke at de vil trekke seg ut av Algerie.

Konsernsjef i Statoil Helge Lund, granskningsleder Torgeir Hagen og styreleder Svein Rennemo under presentasjonen av granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie. Rapporten ble lagt fram på en pressekonferanse i Statoils lokaler på Fornebu torsdag.
Konsernsjef i Statoil Helge Lund, granskningsleder Torgeir Hagen og styreleder Svein Rennemo under presentasjonen av granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie. Rapporten ble lagt fram på en pressekonferanse i Statoils lokaler på Fornebu torsdag. Bilde: Scanpix
12. sep. 2013 - 14:24

Sikkerheten sviktet på mange områder, og Statoil stolte for mye på militær beskyttelse. Konsernsjef Helge Lund sier han ikke kommer til å sende ansatte til Algerie før det er trygt.

– Først når tiltakene vi har identifisert er iverksatt, vil vi vurdere å sende medarbeidere tilbake permanent, sa Lund da han torsdag kommenterte granskingsrapporten om In Amenas-angrepet i Algerie.

Da hadde han nettopp fått granskningsrapporten i hendene, en rapport som var klar på at mye allerede er gjort for å forbedre sikkerheten i Algerie, men krystallklar på at mye fortsatt må gjøres for at sikkerhetssituasjonen skal bli god nok.

Gruppen som har gransket terrorangrepet i In Amenas i januar i år, kommer med hele 19 anbefalinger om forbedringer, og konkluderer med at både den indre og ytre sikkerheten ved anlegget i Algerie sviktet.

Rapporten peker også på at Statoil stolte for mye på militær beskyttelse.

Les også: 19 punkter for forbedring av Statoils sikkerhetsarbeid

– Uten sidestykke

– Terrorangrepet var uten sidestykke både i omfang og brutalitet. Det var en tragedie for de mange som ble direkte berørt. 40 uskyldige ble drept og vi i Statoil mistet fem gode medarbeidere, sa Helge Lund.

Lund ville ikke bekrefte at Statoil har vurdert å trekke seg ut av Algerie, men gikk så langt som å si at sikkerheten alltid kommer først – og er man ikke sikker, så er man heller ikke til stede i et land.

Han understreket at Statoil helt siden terrorangrepet skjedde har jobbet med å styrke sikkerhetsarbeidet, og han understreket at det skal ytterligere forbedres i kjølvannet av granskningen.

– Sikkerhet er en nødvendig forutsetning for all Statoils virksomhet, sa Lund.

Han var svært ydmyk da han innrømmet at terroraksjonen mot gassanlegget viste at Statoils sikkerhet ikke hadde vært god nok.

– Våre sikkerhetssystemer og prosesser må forbedres. Vi må styrke den samlede sikkerhetskapasiteten i selskapet og følge opp sikkerheten tettere og på en mer systematisk måte. Det er vårt ansvar å sørge for at vi lærer av denne hendelsen. Sikkerheten på anlegget må bli bedre, fastslo Lund.

Les også: Dette er sikkerhetssjefens skrekkscenario

Full tillit

Styret i Statoil mottok hovedpunktene i rapporten allerede forrige uke, men først onsdag denne uka ble de forelagt det fullstendige dokumentet. Styreleder Svein Rennemo ber konsernsjef Helge Lund og ledelsen følge opp og iverksette alle anbefalingene for hvordan sikkerheten kan forbedres.

– Et samlet styre har full tillit til at konsernsjef og ledelse gjør det som kreves for å gjennomføre det som ligger foran oss, sa Rennemo på pressekonferansen på Fornebu torsdag.

– Når eller om vi kan sende folk tilbake til Algerie, er noe selskapet må komme tilbake til, sa Rennemo.

Rennemo viste blant annet til at Statoil og samarbeidsselskapet ikke tok tilstrekkelig hensyn til advarsler som kom i forkant av angrepet.

– Styret aksepterer granskningsgruppens konklusjoner og anbefalinger, og legger disse til grunn for videre oppfølging, sa han.

Les også: Statoil-anlegg ligger nær terrorleir

Uten sidestykke

Rapporten konkluderer med at Statoils samlede kapasitet, kompetanse og kultur må styrkes for å møte sikkerhetsrisikoen forbundet med aktivitet i krevende og komplekse omgivelser. De foreslåtte tiltakene holdes unna offentligheten av sikkerhetshensyn.

– Terrorangrepet mot In Amenas var et angrep som savner sidestykke. Det viser tydelig at også selskaper som Statoil i dag står overfor et krevende trusselbilde, sa granskningsleder Torgeir Hagen da han la fram rapporten.

Les også: Burde Statoil ta så høy risiko?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.