OLJE OG GASS

Statoil måtte spørre politiet om de var under etterforskning

Visste ikke om anmeldelsen fra norske myndigheter før fredag.

Gullfaks A
Gullfaks A Bilde: Øyvind Hagen, Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. juni 2016 - 12:38

Teknisk Ukeblad kunne fredag fortelle at Statoil er under etterforskning av politiet.

Årsaken er at Miljødirektoratet like før jul gikk til anmeldelse av selskapet fordi Statoil ikke hadde blitt kvitt såkalte PFOS-stoffer i brannskummet på sine installasjoner.

Stoffet har vært forbudt i Norge siden 2007.

Men nå viser det seg at Statoil ikke visste noe om anmeldelsen, selv om den har ligget på politiets bord siden før jul.

Måtte spørre politiet

Frem til Teknisk Ukeblad tok kontakt med Statoil sent i forrige uke, var selskapet helt uvitende om etterforskningen.

Verken Miljødirektoratet som anmelder, eller Politiets nordsjø- og miljøseksjon har informert selskapet om anmeldelsen.

– Vi var ikke gjort kjent med at det forelå en en slik anmeldelse, og fikk det først på forespørsel bekreftet hos Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt fredag, sier pressetalsmann Morten Eek i Statoil.

– Hvorfor Miljødirektoratet ikke har sett det nødvendig å informere oss om en anmeldelse må de nesten få svare for selv, sier Eek.

– Av hensyn til etterforskningen

Miljødirektoratet har vært svært hemmelighetsfulle når det gjelder denne anmeldelsen. De vil ikke kommentere selve anmeldelsen og viser til etterforskningshensyn.

– Statoil ble anmeldt til politiet før jul i fjor. Anmeldelsen er unntatt offentlighet av hensyn til politiets etterforskning. Vi kan ikke uttale oss om årsaken til at vi valgte å anmelde saken da det kan ha betydning for etterforskningen. For spørsmål i sakens anledning henviser vi til politiet, sier seniorrådgiver i juridisk seksjon hos Miljødirektoratet, Anette Fischer til Teknisk Ukeblad.

Hun sier også at deres praksis er at de normalt ikke uttaler seg om saker de har anmeldt.

Det står dog i kontrast til en rekke tidligere anledninger, der direktoratet både har sendt ut pressemeldinger og kommentert saker de har anmeldt i media, blant annet da de anmeldte Shell for utslipp på Draugen.

I tillegg har Miljødirektoratet en egen emneknagg på sine nettsider som kun omhandler anmeldelser og relaterte saker. Likevel hevder de at de som hovedregel ikke informerer om anmeldelser.

– Vi informerer normalt ikke den som anmeldes når vi sender en anmeldelse til politiet. Dette også av hensyn til etterforskningen, opplyser Anette Fischer til Teknisk Ukeblad.

 En prioritert sak hos politiet

Politiets nordsjø- og miljøseksjon i Sør-Vest politidistrikt har i korte trekk fortalt om anmeldelsen til Teknisk Ukeblad. Sammen med dødsulykken på COSL Innovator rett før nyttår, og én annen hendelse, er Statoil-saken en av de prioriterte oppgavene til seksjonen nå om dagen.

Perfluoroktylsulfonat (PFOS) er en giftig perfluorert organisk forbindelse som ikke nedbrytes i naturen. Stoffet har vært mye brukt i brannskum, men har vært ulovlig siden 2007. <i>Foto: Wikimedia Commons</i>
Perfluoroktylsulfonat (PFOS) er en giftig perfluorert organisk forbindelse som ikke nedbrytes i naturen. Stoffet har vært mye brukt i brannskum, men har vært ulovlig siden 2007. Foto: Wikimedia Commons

– Direktoratet har anmeldt Statoil for å ha hatt brannskum med 0,001 vektprosent PFOS i strid med produktforskriften § 2-9 og for å ha sluppet ut slikt brannskum i strid med forurensningsforbudet i forurensningsloven § 7, opplyser politiet til Teknisk Ukeblad.

Perfluoroktylsulfonat (PFOS) er en giftig perfluorert organisk forbindelse. Den brytes ikke ned i naturen. Tidligere har dette vært en viktig bestanddel i brannskum på sokkelen, men ble forbudt å inneha eller bruke i 2007.

Ifølge Statoil har dette vært en problemstilling de har jobbet mye med, men da de skulle skifte fra PFOS-holdig brannskum til annet og lovlig brannskum, skal det ha blitt hengende igjen PFOS-rester i systemene som forurenset det nye skummet.

Morten Eek i Statoil har sagt til Teknisk Ukeblad at de nå har fått alt i orden på alle installasjonene, bortsett fra én.

– Det er kun Gullfaks A som gjenstår. Alt det andre er skiftet ut og vi har holdt en dialog med Miljødirektoratet om funn og tiltak. Vi har nå fått utsatt frist frem til 1. oktober for å gjøre de siste utbedringer som trengs, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.