OLJE OG GASS

Statoil: – Nå gjør våre ingeniører mye av jobben vi tidligere satte ut

Men selskapet vil ikke bekrefte hvor mange ingeniører som skal kuttes.

Humoristisk: Med Houstons mest brukte slogan fikk Statoils Mexico-sjef Helg Hove Haldorsen vist at oljeprisen er hovedproblemet for hele industrien.
Humoristisk: Med Houstons mest brukte slogan fikk Statoils Mexico-sjef Helg Hove Haldorsen vist at oljeprisen er hovedproblemet for hele industrien. Bilde: Tormod Haugstad
6. mai 2015 - 10:50

HOUSTON: Statoil skal spare 13 milliarder hvert eneste år fra 2016 og kommer ikke utenom ytterligere nedbemanning.

Direktør Jannicke Nilsson vil ikke bekrefte overfor Teknisk Ukeblad hvor mange stillinger som vil bli kuttet.

– Det er ikke vår oppgave å vurdere antall stillinger ettersom vi driver et spareprogram som skal redusere kostnader og øke effektiviteten, men jeg kan bekrefte at våre egne ingeniører nå gjør mye av den jobben vi tidligere satte ut til Aker Solutions, Aibel og andre selskaper. Derfor har de også blitt hardere rammet av endringene i markedet, sier Nilsson.

Hun leder Statoils spareprogram STEP (Statoil technical efficiency program) som startet i 2013, noe selskapet er glad for i dag, da oljeprisen er blitt halvert det siste året.

Det er primært i forbindelse med modifikasjonsarbeider at Statoil tidligere leide inn arbeidskraft fra de store oljeserviceselskapene. Nå gjør de jobben selv.

Les også: Delvis ufør sivilingeniør fikk sparken fra Aker Solutions. Krever jobben tilbake

Har redusert kraftig

Konserndirektør Margareth Øvrum, som leder teknologiprosjektene, brønn og boring, sier til Teknisk Ukeblad at hun i sin divisjon har redusert kostnadene med 10 prosent.

Mellom 500 og 600 ingeniører har mistet jobbene sine.

– Det er kjent at dere skal vurdere 12 000 ingeniørstillinger. Kan du bekrefte det?

– Nei, men det er vel noen som har sagt at det kommer til å bli 20 prosent færre og så har de funnet ut at det i så fall kan dreie seg om 2400 ingeniører, men dette er ikke noe tall som jeg kjenner til. Dette har ikke vært diskutert i konsernledelsen, sier Øvrum, som inntil nylig også hadde ansvaret for STEP-programmet.

Nå har Statoil ansatt hennes prosjektdirektør Anders Opedal som ny Chief Operation Officer for å lede nedbemanning og spareprogram.

Les også: Norsk selskap gjorde det «umulige» mulig. Nå har de fått pris

Damer med makt: Teknologidirektør Margareth Øvrum (t.v.) og STEP-direktør Jannicke Nilsson har begge sentrale roller for å spare kostnader i Statoil.
Damer med makt: Teknologidirektør Margareth Øvrum (t.v.) og STEP-direktør Jannicke Nilsson har begge sentrale roller for å spare kostnader i Statoil.

Gode resultater

Jannicke Nilsson kan vise til gode resultater for STEP så langt. Kostnader spart hittil er på nærmere fem milliarder. Gjennom standardisering av design og nye effektivitetskrav til brønnoperasjoner har Statoil redusert kostnadene.

– Vi har 20 prosent lavere kostnader per produsert fat med olje enn for to år siden og vi har 16 prosent forbedring på effektivisering av brønnboringstiden. Feltkostnadene har gått ned med seks prosent og modifikasjonskostnadene er redusert med hele 24 prosent, sier Nilsson.

Statoil har nå innledet flere partnerkontrakter for å spare penger og øke kompetansen. Dette gjelder for eksempel en integrert kontrakt med Schlumberger på Mariner-feltet utenfor Storbritannia, samt teknologiutvikling sammen med GE.

Da Statoil skulle skryte overfor sine samarbeidspartnere i går, var det igjen Margareth Øvrums «baby», subsea gasskompresjons-anleggene, som ble trukket fram.

Disse er nå i ferd med å installeres. Oppstart på Åsgard er ventet rett over sommeren, mens Gullfaks kan starte mot slutten av året. Med disse på plass og totalt over 500 subseabrønner rundt om i verden, er målet å lage en komplett undervannsfabrikk.

Les også: Nå er oljeprisen på sitt høyeste i hele 2015

– Slutter ikke før de er i produksjon

– Jeg har sagt det før og sier det igjen: Jeg kan ikke slutte i jobben min før disse er i produksjon, men nå begynner det å haste siden jeg ikke har så lenge igjen før jeg må slutte, sa Øvrum fra scenen.

Dette vakte oppsikt.

– Skal du slutte, Øvrum?

– Neida, det var ikke slik ment. Jeg har hele tida sagt at jeg ikke vil slutte før denne nye teknologien er tatt i bruk.

Mads Andersen, som er prosessdirektør i OneSubsea, fortalte at de har brukt 25 år på å utvikle kompresjonsteknologien som nå tas i bruk på Åsgard og Gullfaks.

Les også: Interne detaljer avslører: Sverdrup-oljen blir mindre verdt enn vanlig olje

Samarbeider: Toppsjefen i GE Oil & Gas, Lorenzo Simonelli og teknoloigidirektør Margareth Øvrum ser allerede at de har stort utbytte av sitt samarbeid om å utvikle ny teknologi.
Samarbeider: Toppsjefen i GE Oil & Gas, Lorenzo Simonelli og teknoloigidirektør Margareth Øvrum ser allerede at de har stort utbytte av sitt samarbeid om å utvikle ny teknologi.

Leide helt teater

Statoil har oppsiktsvekkende nok ingen stand på Offshore Technology Conference (OTC) i år, men det er neppe for å spare penger.

I stedet har de leid Houstons største scene, Wortham Theater Center, for å orientere sine samarbeidspartnere om spareprosess og teknologiske nyvinninger.

Her ble det ikke spart på noe verken av mat eller drikke.

Kvelden ble ledet av Helge Hove Haldorsen, som ikke bare er Statoils sjef i Mexico, hvor Statoil håper å bli valgt ut som rettighetshaver under landets første store tildeling av dypvannsoljeressurser i juni – han leder også Society of Petroleum Engineers.

Denne sammenslutningen har nå 143.000 medlemmer fra 147 land.

Les også: Denne «norske» oljegrafikken har blitt et tema i valgkampen i Alberta

Ingeniørleder: Statoils Mexico-sjef Helge Hove Haldorsen leder verdenssammenslutningen for petroleumsingeniører.
Ingeniørleder: Statoils Mexico-sjef Helge Hove Haldorsen leder verdenssammenslutningen for petroleumsingeniører.

Et problem

Trolig blir det færre siden Haldorsen i en tale til norske utsendinger fra Stavanger, Bergen og Oslo mandag slo i bordet med at over 100.000 personer nå har mistet jobbene sine innen den globale oljeindustrien.

Det var derfor nærliggende for ham å referere til Houstons romfartshistoriske utsagn i forbindelse med det dramatiske fallet i oljeprisen:

«Houston, we have a problem».

Haldorsen er kjent for sin optimisme og historiske tilnærming, og kunne ikke dy seg for å sammenlikne oljeindustrien med David Fosburys revolusjon av høydehopp under OL i Mexico i 1968 da han hoppet høyere enn alle andre ved å snu ryggen til stanga, populært kalt "Fosbury flop":

– Endring kan være positivt. Vi kan alle hoppe litt høyere, sa han.

Haldorsen viste for øvrig til at verdens befolkning øker med 240.000 hver dag og at vi snart vil ha en middelklasse på tre milliarder.

Mantraet om at verden trenger mer energi og at fornybare kilder bare vil utgjøre fem prosent av energimiksen i 2040, er industriens egen legitimering av behovet for å øke olje- og gassutvinningen.

Problemet er selvfølgelig at det allerede i dag produseres for mye olje i markedet og at dette er hovedårsaken til krisen som nå preger den globale oljeindustrien.

Les også: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.