Ved slutten av denne uken har det gått flere rykter om at Statoil vil gå inn for å droppe elektrifisering av Johan Sverdrup-feltet og Utsirahøyden – stikk i strid med blant annet anbefalinger fra Oljedirektoratet.
Det var oljeavisen Upstream som meldte om dette først.
Les også: Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B
Ikke andre løsninger
Kilder har i etterkant av oppslaget bekreftet for Teknisk Ukeblad at det er riktig at man ønsker å droppe elektrifiseringen av området. Dette har Statoil nå gått ut i en egen melding for å avvise.
– For Johan Sverdrup ser vi ikke på andre løsninger enn kraft fra land. Prosjektet og partnerskapet la tidlig kraft fra land til grunn for konseptvalg og vi har ikke vurdert andre alternativ, sier Øyvind Reinertsen i meldingen.
Han er direktør for Johan Sverdrup-feltet.
Statoil skriver videre at bakgrunnen for «dementeringen» er «at det er skapt usikkerhet i enkelte media i dag om hvorvidt Johan Sverdrup-feltet vil få kraft fra land».
Statoil melder videre at prosjektet nærmer seg konseptvalg hvor utbyggingsløsning skal besluttes.
– Det handler om valg av installasjoner, brønnløsninger, eksportløsninger og løsning for kraft fra land basert på tekniske og økonomiske vurderinger, skriver selskapet.
– Som operatør vil Statoil legge frem anbefalinger basert på studier til partnerskapet. Det er så partnerskapet som tar beslutningen om løsninger basert på myndighetens krav. Vi vil presentere valgt løsning når partnerskapet samlet har fattet sin beslutning, sier Reinertsen i meldingen.
Les også: På ett år fakles mer naturgass i verden enn all gassproduksjon i Norge
50 prosent kraft fra land?
Elektrifiseringen av Utsirahøyden er et betent område. Både politiske miljøer og miljøbevegelsen vil kjempe for at man får området elektrifisert, mens enkelte oljeselskaper ikke nødvendigvis ønsker kraft fra land.
Arbeidet med studier for elektrifisering av Utsirahøyden har holdt på lenge, men ble endret karakter da Johan Sverdrup-funnene ble gjort.
Statoil har ledet arbeidet på vegne av de tre aktuelle operatørene i området: Statoil, Lundin og Det norske. Lundin er operatør for Edvard Grieg-utbyggingen og Det norske for Ivar Aasen. I tillegg inkluderer Utsirahøydens elektrifiseringsstudier Gina Krog-utbyggingen.
Industrikilder forteller Teknisk Ukeblad at det er strid om dette. Blant annet mener en kilde med kjennskap til problematikken at det er to aktuelle alternativer det jobbes med: Utsirahøyden uten elektrifisering på den ene siden, og en 50 prosents løsning på den andre siden, der man delvis vil bruke kraft fra land, og delvis basere seg på gassturbiner på plattformene.
Teknisk Ukeblad har ikke lyktes i å få kommentarer fra Statoil på dette. De viser til meldingen om at de kun ser på løsninger med kraft fra land.
Lundins Edvard Grieg-utbygging har allerede fått tillatelse til å ta i bruk gassturbiner.
Les også: Hydrogen fra tysk vindkraft kjøres inn i gassnettet
Politisk press
Kjell Ingolf Ropstad, som i forrige stortingsperiode satt i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, sier til Teknisk Ukeblad at han har startet med å legge politisk press på denne saken, slik at man sikrer elektrifisering av hele området på Utsirahøyden.
– Jeg sendte inn spørsmål til olje- og energiministeren om hva statsråden gjør for å sikre en best mulig løsning, sier Ropstad.
Her er Ropstads spørsmål i sin helhet.
«Innen kort tid er det ventet konseptvalg for Utsirahøyden elektrifiserings-prosjekt. Det er viktig at prosjektet blir gjennomført som en samlet område-elektrifisering og at potensialet for å hindre utslipp av store mengder CO2 på flere plattformer utnyttes. Hva gjør statsråden for å signalisere politisk utålmodighet og hvordan vil statsråden inkludere Stortinget slik at arbeidet frem mot PUD skjer på en måte som sikrer en best mulig løsning i tråd med Stortingets ønsker og at det blir gjort samfunnsøkonomiske totalvurderinger?»
Det norske har ikke ønsket å kommentere saken, og henviser til Statoil. Det har ikke lyktes Teknisk Ukeblad å få kommentar fra Lundin.
Les også:
Vil presse mer olje ut av norsk sokkel med skatteendringer
Nordsjødykkerne vant over Staten
Helge Lund forsvarer strenge riggkrav på norsk sokkel