KRAFT

Statoil og Statkraft får bygge havvindpark i Nordsjøen

Har kapasitet på 2,4 gigawatt.

Forewind, som Statoil og Statkraft er to av fire partnere i, har fått konsesjon til den største fornybar energi-utbyggingen i Storbritannia noensinne. 400 vindturbiner i Nordsjøen skal produsere 2,4 gigawatt.
Forewind, som Statoil og Statkraft er to av fire partnere i, har fått konsesjon til den største fornybar energi-utbyggingen i Storbritannia noensinne. 400 vindturbiner i Nordsjøen skal produsere 2,4 gigawatt. Bilde: Colourbox
Ina AndersenIna AndersenJournalist
18. feb. 2015 - 11:17

Statoil og Statkraft har fått den første konsesjonen for å kunne bygge havvindparken Creyke Beck på Dogger Bank i Nordsjøen. Det blir den største utbyggingen av fornybar energi som har fått godkjent planleggingen i Storbritannia, melder selskapene.

Offshore vind-prosjektet vil ha en produksjonskapasitet på 2,4 gigawatt.

Les også: Irriterende smarthus sparte 74 kroner på et halvt år og bestemte selv når stekeovnen skulle være på

400 vindturbiner

Det vil bestå av to separate vindparker, hver med en kapasitet på 1,2 gigawatt og hver av dem vil ha opptil 200 vindturbiner installert på et område som strekker seg over omrking 500 kvadratkilometer. 

Vindparkene vil ligge 131 kilometer fra kysten av Storbritannia og vil kobles til den eksisterende transformatorstasjonen utenfor Cottingham på Englands vestkyst.

Statoil og Statkraft utgjør sammen med energiselskapene RWE og SSE partnerne i havvindprosjektet, som har gått sammen i konsortiet Forewind.

Når havvindparkene står ferdig vil de bli blant Storbritannias største strømgeneratorer. Kun kulldrevne Drax vil være større, med sine 3,9 gigawatt, og den vil være like stor som Longannet, som også produserer energi fra kull.

Dogger Bank Creyke Beck vil kunne produsere åtte terrawattimer (TWh) med fornybar energi i året. Ifølge Forewind tilsvarer det energiforbruket til omtrent 1,8 millioner britiske hjem.

Les også: Statkraft vil bygge havvindparken Triton Knoll

60 millioner i konsekvensutredning

Partnerne i Forewind har jobbet i fire år for å realisere dette prosjektet, og søknaden om utbygging ble lagt fram for britiske konsesjonsmyndigheter i august i fjor.

Arbeidet inkluderer den mest omfattende konsekvensutredningen av et offshore-område av en vindkraftutbygger noen gang, med en prislapp på 60 millioner pund.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.