De to selskapene offentliggjør i dag at de har inngått en avtale hvor Statoil selger seg ut av Brage-lisensen og selger seg ned i Gjør og Vega.
Til gjengjeld kjøper Statoil 15 prosent andel i Edvard Grieg-lisensen, som befinner seg nær det enorme Johan Sverdrup-feltet.
De tre feltene Brage, Gjøa og Vega har en reserve på omtrent 100 millioner oljeekvivalenter. Wintershall skal overta operatørskapet på Brage, etter endelig godkjennelse fra myndigheter og øvrige partnere.
Les også: Wintershall skuffet over Yme
Vil være aktive i Norge
Brage blir da Wintershalls første egenopererte felt i produksjon.
– Gjennom ambisjonen om å bli ny operatør for Brage tar vi et stort steg framover i satsingen på å øke Wintershall-operert produksjon i Norge. Vi ønsker å være aktiv og investere på norsk sokkel på lang sikt, etablere oss som partner og påta oss ansvar, sier Bernd Schrimpf, administrerende direktør for Wintershall Norge AS.
Les også: Sopp skal øke utvinningen
Statoil styrker seg i Utsirahøyden
Ved å kjøpe seg opp i Edvard Grieg-lisensen mener Statoil at de styrker sin posisjon i området kalt Utsirahøyden.
Statoil har nå eierandel i alle funn i dette området, som omfatter Johan Sverdrup, Edvard Grieg, Dagny og Ivar Aasen.
– Norsk sokkel er en olje- og gassregion i verdensklasse, og med et gigantfunn som Johan Sverdrup har Utsirahøyden vist seg å være ett av de mest prospektive områdene. Tilføyelsen av Edvard Grieg til porteføljen styrker vår industrielle posisjon for langsiktig verdiskapning i dette området ytterligere. Utvikling av Utsirahøyden blir en av de største oppgavene for Statoil i flere tiår framover, sier Øystein Michelsen, Statoils konserndirektør for Utvikling og produksjon Norge.
Les også: Wintershall med et av årets største oljefunn
– Strategisk samarbeid
Transaksjonen gir Statoil et nettoutbytte på 1,45 milliarder dollar, tilsvarende 8,12 milliarder kroner. Ifølge Statoil er avtalen også starten på et strategisk samarbeid mellom tyske Wintershall og Statoil.
De to oljeselskapene skal også inngå samarbeide om prosjekter og forskning innen økt oljeutvinning (IOR). Det er i tillegg inngått en avtale om å samarbeide innen forskning på ukonvensjonelle hydrokarboner.
Som en del av dette samarbeidet får Statoil 49 prosent andel i Wintershall-lisensene Rhineland og Ruhr i Tyskland.
Utvikler ny teknologi
– Disse avtalene er starten på et langsiktig strategisk og teknologisk samarbeid mellom våre to selskaper. Sammen skal vi utvikle ny kompetanse og teknologier for å øke verdiskapningen på norsk sokkel og internasjonalt, sier Statoils konsernsjef, Helge Lund.
Avtalen trer i kraft fra 1. januar 2013. Statoils produksjon fra de solgte lisensandelene i første halvår 2012 er 39 tusen oljeekvivalenter per dag.
Avtalen forventes å bli fullført i andre halvdel av 2013, under forutsetning av godkjennelse fra myndighetene.
Les også: Taper penger på dyr norsk gass
Frykter storulykke i Nordsjøen:<br/> – Jeg er redd for å dra på jobb