HOUSTON/OTC: Statoils fokus på teknologiutvikling har på kort tid blitt en viktig strategisk føring for å nå målene om økt utvinning.
Selskapets økning av teknologikompetanse skal oppnås ved å ansette både norske og utenlandske toppteknologer i årene som kommer.
Men det er ikke hvem som helst som får slippe til i teknologieldoradoet hos selskapet, skal vi tro senior vice president for forskning og utvikling, Karl Johnny Hersvik:
– Vi ønsker oss kun de beste. De som er på topp. Det er i dag ikke pengene som er den begrensende faktoren, men å finne nok flinke folk, sier Hersvik, og presiserer at Statoil også vil investere i ekstern hjernekraft.
Les også: Tar igjen det tapte på Heidrun
Stimulere til forskning
Den eksterne satsingen skal skje både ved å stimulere forskning og utvikling i akademiske miljøer, hos partnere og ved å etablere enkelte støtteordninger for studenter.
– Vi må bruke pengene der hjernene er, og regner med at halvparten av teknologikompetansen vi trenger kommer til å være utenfor selskapet, forklarer han.
Les også: Forlenger levetiden på Gullfaks
500 millioner i året
Statoil bruker i dag 500 millioner dollar i året på forskning og utvikling. De siste årene har innsatsen økt med 25 prosent årlig.
Hersvik ser for seg at økningen vil fortsette – i hvert fall i de nærmeste årene – og regner med å ansette 160 medarbeidere årlig bare i utlandet.
Mange av disse vil måtte være blant de beste om Statoil skal leve opp til sin ambisjon om å være på topp i sin bransje.
– Statoils organisasjon vil bli verdensledende på forskning og utvikling. Det må vi. Regelen er enkel: «Innovate or die», konkluderer Hersvik.
Les også:
Du må betale for elektrifiseringen
Statoil bygger ny forskningslab
Europa trenger 50 Snøhvitfelt på 20 år
Norsk optimisme på OTC: - Nå er det full gass