OLJE OG GASS

Statoil produserer mindre oljesand, men slipper ut mer CO2

14 teknologier skal få ned utslippene.

MINDRE OLJE, MER CO2: Statoil produserte mindre oljesand fra demonstrasjonsanlegget Leismer i Canada i fjor. Likevel slapp selskapet ut mer CO2.
MINDRE OLJE, MER CO2: Statoil produserte mindre oljesand fra demonstrasjonsanlegget Leismer i Canada i fjor. Likevel slapp selskapet ut mer CO2. Bilde: Helge Hansen
8. apr. 2014 - 11:14

Oljesandproduksjon er kontroversielt på grunn av påvirkningen det har på miljøet, både når det gjelder CO2-utslipp og naturødeleggelser.  

Statoil presenterer i dag rapporten som viser hvor mye oljesand selskapet produserte på demonstrasjonsanlegget Leismer i det nordlige Alberta i Canada i fjor.  

Produksjonen gikk ned fra 16.333 fat olje per dag i 2012 til 14.847 fat i 2013. Totalt produserte det norske selskapet 5,4 millioner fat i 2013, mot 5,9 millioner i 2012.

Les også: Oljesand forurenser to til tre ganger mer enn antatt

Utslippene øker

Likevel gikk CO2-utslippene opp i fjor sammenlignet med 2012. I 2012 slapp selskapet ut 55,6 kilo CO2 per fat, mens det i fjor stoppet på 69,7 kilo per fat.

Statoil forklarer dette med at en fjerde dampgenerator ble tatt i bruk i 2013 for å støtte nye brønnplattinger og brønner som er i produksjon.

I tillegg var det ubalanse i reservoaret etter en vedlikeholdsperiode, noe som gjorde at produksjonen sank og dampbruken var høyere enn normalt.

Bruker damp

In-situ-teknologien som Statoil benytter seg av er kjent som SAGD (steam assisted gravity drainage).

Dette går ut på at man injiserer damp i den oljeførende formasjonen for å tynne ut bitumenen i sanden, som så pumpes opp til overflaten.

Etter fortynning med lettere hydrokarboner for å redusere viskositeten blir den produserte bitumenen sendt til raffinerier hvor den blir til bensin, diesel og andre oljeprodukter.

Les også: Statoil har pengene. De trenger bare nye selskaper å investere i

Vanskelig å få ned utslippene

Statoil er fremdeles en nykommer når det gjelder oljesand. Demonstrasjonsanlegget Leismer skal derfor gi driftserfaring og basis for teknologisk utvikling, men eksperter har tidligere vært skeptiske til at selskapet skal klare å utvikle teknologi som skal redusere utslipp og kostnader dramatisk.

Statoil innrømmer også at CO2-utslippene vil være noe høyere på kort sikt «enn det prosjekterte målet for segmentet».

– Vi har identifisert en gruppe med 14 teknologier som vi planlegger å teste og ta i bruk de neste fem til ti årene. En rekke av disse teknologiene støtter vår strategi om å redusere CO2-utslippene ved kilden, sier Ståle Tungesvik, direktør og landsjef for Statoil Canada i en pressemelding.

– Våre langsiktige mål, som går ut på å redusere CO2-intensiteten i produksjonsprosessen med 25 prosent innen 2020 og 40 prosent innen 2025, ligger fast, legger han til.

Startet for tre år siden

Produksjonen ved Leismer begynte i januar 2011. I januar 2014 undertegnet Statoil og det thailandske lete- og utvinningsselskapet PTTEP en avtale om bytte av eierandeler i oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh (KKD).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Etter transaksjonen vil Statoil fortsette som operatør med 100 prosents eierandel i utviklingsprosjektene Leismer og Corner. PTTEP får 100 prosents eierandel i Thornbury-, Hangingstone- og South Leismer-områdene.

Les også:

Den farligste klimagassen måles ikke

Klimaekspertene gir oss 15 år på å snu utviklingen

Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.