OLJE OG GASS

Statoil sikret seg operatørskapet på Sverdrup

Lundins ambisjoner forsvant i dag.

Modell av første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen.
Modell av første fase av Johan Sverdrup-utbyggingen. Bilde: Lars Taraldsen
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
Ina AndersenIna AndersenJournalist
28. nov. 2014 - 14:12

– Partnerne bak Johan Sverdrup er enige om å anbefale at Statoil blir operatør i alle Johan Sverdrup-feltets faser, skriver Statoil i en melding i dag.

– Enigheten vil bli reflektert i samordningsavtalen for feltet som overleveres myndighetene sammen med plan for utbygging og drift (PUD), heter det videre.

For felleskapets beste

Statoil poengterer at de vil samarbeide tett med partnerne for å sikre en best mulig utnyttelse av ressursene i Johan Sverdrup.

– Det planlegges for at feltet bygges ut med et feltsenter som legger til rette for tilkopling av ulike innretninger gjennom utbyggingens ulike faser. En slik integrert løsning vil sikre en effektiv utbygging og drift av feltet, heter det i meldingen.

– Statoils plan er å etablere en driftsorganisasjon for feltet i Stavanger. Samtidig vil selskapet dra nytte av partnernes og leverandørindustriens betydelige kompetanse. Johan Sverdrup vil bli en grunnpilar for verdiskaping og sysselsetting i Norge i mange tiår framover, skriver Statoil.

Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at Lundin har vært i møter med politisk ledelse i Olje- og energidepartmentet om operatørskap. Lundin har også uttalt til oss at de har ambisjoner, uten at de har ønsket å utdype det ytterligere.

I dag kan dog Lundin fortelle at de eksplisitt har foreslått seg selv som operatør i minst én av fasene på Sverdrup-utbyggingen.

–  Vi har klare ambisjoner om å gjøre ting på norsk sokkel både som partner og operatør. Som operatør på lisens 501 har vi følt oss forpliktet til å stille vår ekspertise, vår kompetanse og kapasitet tilgjengelig for fellesskapets beste. Vi har sagt at vi er rede og villige til å påta oss oppgaver etter fase én på Sverdrup, sier administrerende direktør i Lundin Norway, Torstein Sanness til Teknisk Ukeblad

Les også: Lundin-sjefen: - Dersom vi bare spiller golf, vil vi fortsatt doble produksjonen

Tilbudt tjenester

– Vi har snakket med alle partnerne og myndighetene om dette. Så har partnerskapet kommet til den konklusjon at det ikke er hensiktsmessig å dele på dette operatørskapet. Da har man funnet det formålstjenlig å støtte operatøren slik de skriver i meldingen i dag, sier Sanness videre.

Han sier at det ellers ikke har vært spesielt mye dramatikk rundt dette.

– Har dere uttrykt et eksplisitt ønske om å være operatør.

– Jeg vil kanskje si det slik at vi har tilbudt våre tjenester.

– Som operatør?

– Ja. Fordi vi er et team som begynner å bli ferdige på Grieg. Derfor var det naturlig å si at vi har kompetanse og kapasitet. Vi har stilt det til rådighet for partnerskapet.

– Har det vært tøffe diskusjoner?`

– For oss som har vært med på slike diskusjoner før så har det ikke vært noe spesielt med disse. Det er store prosjekter og helt vanlige dragninger rundt dette.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Er dere fornøyd med denne beslutningen?

– Altså, dette har partnerskapet kommet frem til og det står vi alle bak, sier Sanness.

Les også: Oljeministeren ber bransjen om å tro på «kostnadstrollet»

– Ikke overraskende

At Statoil ender opp som operatør på Johan Sverdrup også i de videre fasene på feltet er som forventet, mener Henrik Madsen, oljeanalytiker i Arctic Securities.

– Operatørskapet er noe lisenspartnerne har diskutert lenge, men det er ikke veldig overraskende at det er Statoil som blir operatør, sier han til Teknisk Ukeblad.

Madsen tror ikke det er mange som ville forventet at Lundin skulle få oppgaven.

– Lundin har nok hatt et ønske om operatørskapet, og det som taler for dem, er at staten ønsker et større mangfold blant operatører på sokkelen. Når det er sagt, akkurat for Johan Sverdrup, er det logisk at det er Statoil som får den oppgaven, påpeker analytikeren.

Størst andel, lengst erfaring

Han viser til at selskapet har størst eierandel, og en jevn fordeling mellom lisensene, slik at de ikke vil ha en agenda for den ene eller den andre.

– Og de har jo klart mest erfaring, av alle selskapene i partnerskapet, i å operere felt på norsk sokkel. Gitt hvor viktig Johan Sverdrup er for alle de involverte selskapene, er det nok fornuftig å ta i bruk de enorme ressursene og kompetansen som Statoil besitter, sier Madsen, og legger til at han likevel tror Lundin kunne ha gjort en god jobb som operatør.

– Men det er også i Lundin sin interesse å ha riktig operatør for feltet, som kan maksimere verdien for hele partnerskapet.

Madsen mener likevel at den pågående diskusjonen rundt fordelingen av det totale feltet mellom lisensene, vil være vel så interessant som hvem som blir operatør.

– Dette er en diskusjon som nok vil pågå fram til partnerne i lisensen leverer inn plan for utbygging og drift (PUD) i februar 2015. Til syvende og sist er det fordelingen som betyr noe her, mer enn hvem som er operatør, framhever analytikeren.

– God ressursutnyttelse

Olje- og energiminister Tord Lien peker på at Sverdrup-utbyggingen er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår. Det vil gi mange arbeidsplasser og store inntekter for landet.

– Ressursene i Sverdrup tilhører det norske folk og jeg er opptatt av at samfunnet får mest mulig igjen for disse ressursene. Jeg er trygg på at valget av Statoil som operatør for funnet legger godt til rette for god ressursutnyttelse samt effektiv utbygging og drift av Sverdrup-funnet, sier Lien.

Les også:

Sverdrup: 51.000 årsverk, 1350 milliarder kroner og 516.000 fat om dagen

Den russiske ståløya i Arktis har så langt produsert 1,5 millioner fat olje

Australsk øy kan avgjøre fordelingen av Sverdrup-milliardene  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.