OLJE OG GASS

Statoil skal bore i naturreservat

Flere miljøorganisasjoner reagerer kraftig.

Naturreservat: Deler av Australbukta er et stort naturreservat. Statoil planlegger å bore midt i dette området.
Naturreservat: Deler av Australbukta er et stort naturreservat. Statoil planlegger å bore midt i dette området.
22. mai 2013 - 08:42

Forrige uke kjøpte Statoil seg en 30 prosents eierandel i BPs letelisenser i Australbukta.

Nå jobber selskapene med boreplanene i det miljøsensitive området. I første omgang skal det bores fire brønner på havdyp fra 1000 til 2500 meter.

Kalvingsområde

Prosjektene er kontroversielle, ettersom området overlapper med naturreservatet Great Australian Bight Commonwealth Marine Reserve. Dette er kalvingsområdet til den utrydningstruede sørlige retthvalen.

Det er også et viktig område for utrydningstruede arter som den australske sjøløven og hvithai. I tillegg er området betydningsfullt for spermasetthval, blåhval og sjøfuglen smalnebblire.

Les også: Ungarsk tips førte til Statoil-razzia

Kritiske miljøorganisasjoner

Robyn Gardner i Conservation Council of South Australia (CCSA) sier til Teknisk Ukeblad at flere miljøorganisasjoner er bekymret for boreplanene.

– Dette området har det største biologiske mangfoldet i verden, også sammenlignet med Great Barrier Reef. Opp til 90 prosent av det marine livet her finner man ingen andre steder i verden.

– Trenger tillatelse

Statoil sier at selskapet skal ta de nødvendige forholdsreglene før boret settes i havbunnen.

– Området for lisensene overlapper et naturreservat der det også er anledning til å drive næringsvirksomhet, inkludert olje og gassvirksomhet. Vi vil sammen med BP som operatør planlegge boringene slik at disse kan gjennomføres på en sikker måte i samsvar med relevante reguleringer. Det er en forutsetning med tillatelse fra Director of National Parks for boring av brønner, opplyser pressetalsmann Bård Glad Pedersen i Statoil til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at selskapet har forpliktet seg til å bore til sammen fire letebrønner i lisensene. BP regner med at første brønn kan bores tidligst ved utgangen av 2015.

– BP har allerede gjennomført innhenting av 3D-seismikk i samsvar med relevante reguleringer. Dette er gjort på en måte som ivaretar hensynet til dyreliv i området, blant annet ved at seismikkundersøkelsene er gjennomført utenfor kalvesesongen for hval.

Les også: Selger eiendom med «sjøutsikt og 20 soverom»

– Kritisk til myndighetene

Selskapene har ikke offentliggjort eksakt lokasjon for brønnene. Australske medier forventer ikke at dette vil bli kjent før etter det australske valget til høsten.

CCSA liker dårlig at det er selskapet som stod bak Deepwater Horizon-katastrofen i Mexicogolfen som er operatør for brønnene.

Organisasjonen viser også til at Australia også hadde en oljekatastrofe i 2009 da oljeplattformen Montara brant og det oppstod et oljeutslipp som varte i flere måneder. Granskningen av ulykken konkluderte med at det australske regelverket har store mangler.

– Statoil har en risikostrategi

Greenpeace Norge reagerer kraftig på planene til Statoil.

– Det virker som om Statoil har lagt seg på en generell risikostrategi hvor de gambler med penger de har tjent i Nordsjøen. Selskapet skal satse i Arktis med Rosneft - som ikke har offshoreerfaring og et svært dårlig miljørykte, det satser på oljesand og nå går det også inn og borer i naturreservater på den andre siden av jordkloden. Jeg forstår ikke hvorfor det ikke blir mer debatt om hva Statoil gjør med pengene som er tjent i Norge, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Eksperter mener staten bør selge seg ut av Statoil

- Oljeindustrien har nådd toppen

Fast track er en megasuksess for Statoil

Kan bore i Lofoten allerede neste år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.