I dag presenterte Statoil konsekvensutredningen for gigantfeltet Johan Sverdrup. Sammen med Lundin Norway, Maersk Oil, Petoro og Det norske skal Statoil sende ut et av landets største industriprosjekter ut på høring.
I dag ble det også kjent at det gedigne feltet består av fire lisenser, ikke tre, som det tidligere har vært operert med.
Les også: Nå har trollmannen i Lundin gjort det igjen
0,0005 prosent
Nykommerlisensen, 501 B, er operert av Lundin, og ligger i umiddelbar nærhet til lisensen der Sverdrup først ble funnet: I lisens 501, også operert av Lundin.
Men det er ikke boret noen brønner i lisensen ennå, og det er ikke sikkert det finnes noe som helst av verdi i området.
Prosjektdirektør for Johan Sverdrup i Statoil, Øyvind Reinertsen, sier til Teknisk Ukeblad at innlemmingen av lisensen er en del av den såkalte unitiseringsfasen.
Unitisering vil si at selskapene som er involvert i en utbygging som strekker seg over flere lisenser, finner ut hvor mye av ressursene som ligger i hvilken lisens, og hvem som til slutt skal ha hva – både av investeringer og av gevinster.
– Når vi unitiserer et felt, så setter vi en arealmessig utstrekning av feltet for å sikre oss at vi får med oss alle eventualiteter. Poenget er at vi ikke helt vet hvor feltet går. Det er derfor vi unitiserer og har en redeterminering. Da er det om å gjøre å sikre oss at vi er ute i vannsonen slik at ikke noen plukker opp en lisens og påberoper seg 0,0005 prosent av feltet senere, sier Reinertsen.
Les også: Så mye koster Yme-skandalen hver nordmann
Dragkamp med løsning
Han understreker at det ikke nødvendigvis er noen verdi i lisens 501B.
– Når vi i unitiseringssammenheng har sett på hvordan denne arealmessige utstrekningen kan være, så kommer vi borti en liten del av denne blokken. Det er ikke sikkert at den har noen verdi initielt. Det er ikke sånn at det plutselig har kommet inn et nytt funn, sier han.
Reinertsen forklarer videre at unitiseringen diskuteres intenst kontinuerlig.
– Det er forhandlinger nesten hver uke på dette. Det går i henhold til en plan som skal ta oss i mål. Det vil si at denne avtalen må være signert når vi leverer PUD-en til myndighetene. Den har vi tenkt til å levere i midten av februar.
– Er det knallharde diskusjoner?
– Det er jo store verdier som sitter hos de enkelte aktørene. Det er alltid sånn at det er en dragkamp som til syvende og sist vil finne en løsning.
Les også: Yme har stått forlatt i over to år. Nå skal 100 mann klargjøre skrotingen
Lundin har ambisjoner
Statoil ga også i dag sterkt uttrykk for at de ønsker å være operatører for absolutt alle deler av Johan Sverdrup-utbyggingen.
– Vi har en klokkeklar ambisjon om å være operatør i alle faser av Johan Sverdrup. La det ikke være noen tvil om det, sier han.
Tidligere har Teknisk Ukeblad skrevet at Lundin – som opprinnelig fant Avaldsnes, som igjen førte til at resten av Sverdrup ble funnet – muligens har ambisjoner om å få operatøransvaret.
Blant annet har Lundin hatt møter med Olje- og energidepartementet der operatørskapet på Sverdrup ble diskutert.
– Vi kan ikke kommentere dette nå, siden dette er et tema som vil bli avklart før innlevering av PUD. Men, som det selskapet som fant feltet i 2010 og som operatør på PL 501, så er det klart vi har ambisjoner, uttalte selskapet til Teknisk Ukeblad tidligere i år.
Det har også vært spekulert i om det kan være en mulighet at Lundin tar en del av operatøransvaret. For eksempel om det kommer en egen utbygging på Avaldsnes-delen av Sverdrup-funnet.
Nettopp en egen utbyggingsløsning på Avaldsnes ble i dag også presentert som ett av flere scenarioer for de senere fasene.
Les også: Spenningen på Sverdrup gjør det umulig å levere strøm til de andre feltene på Utsira
Tord Lien bestemmer
Men Statoil og konsernsjef for norsk sokkel, Arne Sigve Nylund ser ikke noen mulighet for at Sverdrup får to forskjellige operatører.
– Mener dere at det kun bør være en operatør i alle faser?
– Ja, det mener vi. Kun en operatør, sier Nylund på spørsmål fra Teknisk Ukeblad.
Men til slutt er det ikke opp til Statoil å velge hvem som blir operatør. Det er Olje- og energidepartementet, med Tord Lien i spissen.
– Dette blir helt opp til myndighetene å beslutte. Vi kan ha våre formeninger om det. Til syvende og sist er det departementet som bestemmer dette, sier Øyvind Reinertsen.
– Slik dere ser det, er det aktuelt at Lundin blir operatør for Sverdrup?
– Jeg vil ikke ha noen formening om hva som er aktuelt eller hva som ikke er aktuelt. Vi er fast bestemt på at vi ønsker og er klare til og har kompetanse til å være operatør. Deretter vil myndighetene bestemme seg for hvordan de vil gjøre det. Men som sagt, vi legger ikke skjul på at dette er noe vi ønsker, sier Reinertsen.
Les også:
Tidslinje: Slik ble solnedgang snudd til optimisme på Sverdrup
Statoil-direktør «nappet» av omstridt gassturbin fra Sverdrup-modell
Internrevisjon advarte mot tidspress og HMS i Goliat-byggingen. Nå har to liv gått tapt