Denne uken kom nyheten om at Aker Solutions mistet en milliardkontrakt med Total.
I dag bøter selskapet litt på skaden med en ny kontrakt for Statoil på Mariner-feltet, et felt som ligger omtrent 150 kilometer øst for Shetland på britisk sokkel.
Det dreier seg om en femårig avtale om levering av vedlikeholdsplanleggingssystemet i førdriftsfasen, og vedlikehold og modifikasjonstjenester under sammenkoblings- og ferdigstillingsfasen på feltet. Aker Solutions skal også være med i driftsfasen fra 2017.
Les også: Dette er de 10 rikeste i oljebransjen
Største på lenge
Gunnar Breivik, som er sjef for Statoil Production i Storbritannia, sier Mariner-utbyggingen er den største på britisk sokkel på over ti år.
– En stor del av den lokale verdiskapningen fra dette prosjektet vil komme i driftsfasen, og vi er fornøyd med de konkurransedyktige og kostnadseffektive løsningene som vi har oppnådd i den britiske forsyningskjeden. Denne kontrakten vil underbygge en betydelig direkte sysselsetting og i tillegg gi ringvirkninger i den nordøstlige delen av Skottland og Storbritannia, sier han.
Vanskelig å utvinne
Mariner-feltet inneholder omtrent 250 millioner fat olje. Det ble funnet allerede i 1981, men ingen har så langt klart å komme opp med en løsning som duger.
Det mener Statoil å ha funnet ut nå.
Selskapet har valgt et konsept som inneholder en produksjons-, bore- og boligplattform (PDQ) basert på stålunderstell med en flytende lagringsenhet (FSU). Boringen skal gjøres fra PDQ-riggen, mens en jack-up rigg skal bistå de første 4-5 årene.
Mariner-plattformen blir bygget nå.
Les også: Norske oljeleverandører flokker til Sør-Korea
55.000 fat
Den forventede oppstarten for feltet er 2017. Feltet skal produsere i minst 30 år og ha en platåproduksjon på 55.000 fat olje per dag.
Statoil er operatør for feltet med 65,11%, mens JX Nippon Exploration and Production Limited (28,89%) og Dyas UK Ltd (6%) er de andre lisenshaverne.
Les også: Mens Goliat sprekker kraftig, ble Gudrun og Ekofisk Sør billigere enn planen
Nytt forskningssenter skal få ned kostnadene i oljeindustrien