14. mai i år avholdes Statoils generalforsamling i Stavanger. I dag kom innkallingen, som blant annet inneholder forslag fra aksjonærer om at Statoil skal trekke seg ut av en rekke virksomheter de per i dag er involvert i.
Dette inkluderer Statoils virksomheter i Angola og Aserbajdsjan, samt Statoils aktiviteter i tjæresand i Canada og aktiviteter i nærheten av isfylte områder i Arktis.
Styret vil stemme mot
– Det er ikke i aksjonærenes langsiktige interesse at Statoil fortsetter med utvinning av tjæresand, heter det i forslaget fra aksjonæren.
– Om vi skal ha 50 prosent mulighet til å nå den internasjonale målsettingen om at global middeltemperatur ikke skal øke mer enn 2 grader over før-industrielt nivå, må minst to tredjedeler av verdens kjente fossilressurser bli liggende i bakken. (…) Statoil skal trekke seg ut av tjæresandutvinning, heter det videre.
Statoil-styret anbefaler generalforsamlingen om å stemme mot forslaget.
Det samme anbefaler styret i aksjonærforslaget om at Statoil ikke skal operere i isfylte farvann i Arktis.
– Petroleumsvirksomhet i isfylte farvann er ikke tillatt i Norge, blant annet på grunn av både manglende teknologi og kapasitet for å rydde oljesøl i is. På grunn av både økonomisk risiko og miljørisiko forbundet med oljeboring i is, skal Statoil ikke operere verken nær eller i isfylte farvann i Arktis, heter det i forslaget.
Les også: Dette er Statoils «oppblåste» Utsira-tall
Ut av Angola
I et tillegg til innkallingen, kommer det også frem at en aksjonær ønsker at Statoil ikke lenger skal være med i sine engasjementer i Angola og Aserbajdsjan.
– Det er ikke etisk forsvarlig for Statoil å satse på fortsatt produksjon og nye feltutviklingsprosjekter i diktaturer med utbredt korrupsjon, heter det i forslaget.
Økt utbytte
Også en rekke andre temaer skal diskuteres på generalforsamlingen, og styret i Statoil har blant formulert et forslag om å øke den årlige utbyttebetalingen målt i kroner per aksje.
– Statoils generalforsamling gir herved styret fullmakt til å vedta utbytteutbetalinger basert på selskapets årsregnskap for 2013. Ved bruk av fullmakten skal styret sikre at beslutning er i tråd med selskapets vedtatte utbyttepolitikk. Styret skal før hver beslutning om godkjenning av utbetaling av utbytte vurdere om selskapet, etter utbytteutbetalingen, vil ha forsvarlig egenkapital og likviditet, heter det i forslaget.
Les også:
Varslet om «terrorvelde» i Statoils oljesand-prosjekt
Kinesere borer «hemmelig hull» i Verdens tak
Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon