KRAFT

Statoil utsetter vindprosjekt

USA-prosjekt kan bli vraket.

Fire optimaliserte versjoner av Hywind-møllen skulle etter planen plasseres utenfor Kysten av Maine. Her fra tauing av testmøllen på vestlandet.
Fire optimaliserte versjoner av Hywind-møllen skulle etter planen plasseres utenfor Kysten av Maine. Her fra tauing av testmøllen på vestlandet. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
5. juli 2013 - 10:55

Statoil har store planer for offshore vindkraft i USA, men nå har det dukket opp skjær i sjøen.

Delstatsmyndighetene i Maine kan vrake Statoils store planer for flytende vindkraft i USA etter et omstridt vedtak.

Nylig vedtok de med støtte fra guvernøren en lovendring som setter en kraftkjøpsavtale i fare.

Risikoen og usikkerheten dette har skapt, har fått Statoil til å utsette den planlagte vindparken utenfor kysten av Maine, melder nyhetsbyrået AP.

Les også: Norsk gasskraft taper mot sol og vind i Tyskland

Subsidiert vindkraft

Planen for vindparken i Maine-bukta, var opprinnelig å sette opp fire vindturbiner på tre MW hver. Turbinene skulle være er en optimalisert versjon av Hywind-demoen Statoil har testet ut utenfor Karmøy, hvor blant annet skroget er gjort lettere.

Tidligere i år inngikk Statoil en vilkårsavtale med delstatsmyndighetene om salg av kraft fra vindparken. Avtalen er imidlertid ikke formalisert, og den står nå i fare.

Delstaten skulle kjøpe kraft for 27 cent pr. kWh, til sammenlikning er markedspris syv cent pr. kWh.

– Lovendringen kan bety at vi ikke får signert avtalen, sier Morten Eek, pressekontakt for fornybar energi i Statoil, til Teknisk Ukeblad..

Lovendringen åpner for at konkurransen om kraftkjøpsavtalen blir gjenopptatt, og at andre interessenter kan melde seg på.  Blant annet har universitetet i Maine vært interessert i å utvikle testprosjekter for offshore vindkraft.

Vurderer andre stater

I et brev til myndighetene i Maine skriver Statoil nylig at de respekterer beslutningen, men at den har skapt en atmosfære av usikkerhet. Selskapet skriver også at de vurderer flere andre mulige lokaliteter.

– Vi har stoppet prosjektaktivitetene på bakken i Maine. Vi ønsker å se at forholdene er avklart før vi eventuelt bestemmer oss for å gjenoppta disse, sier Eek.

Selskapet holder nå på å vurdere betydningen av lovendringen, og de vil ta en beslutningen om de fortsetter prosjektet i løpet av høsten, ifølge Eek. Han forteller også at det har vært betydelig interesse for prosjektet fra leverandørindustrien i Maine.

Omstridt

Demokratene i delstaten stiller spørsmål ved guvernørens motiver, ut fra at han er motstander av vindkraft. Avtalen ble blant annet kritisert av republikanerne, fordi den subsidierte kraften.

Årsaken til at konkurransen om kraftkjøpsavtalen nå er gjenåpnet, skal være et ønske om å få med Universitetet i Maine i konkurransen. Flere har stilt spørsmål ved hva delstaten får igjen for å støtte Statoil med 200 millioner dollar.

– Statoils planer gjør ingenting spesifikt for å styrke Maines økonomi på lang sikt, og denne kunngjøringen reiser spørsmål rundt selskapets forpliktelser til Maine på lang sikt, sier Patrick Woodcock, direktør for guvernørens energikontor til AP.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Andre land aktuelle

Statoil ønsker ikke å kommentere lovprosessen i delstaten.

– For oss er det avgjørende å bruke ressurser riktig, derfor holder vi aktivitetene i bero inntil videre, sier Eek.

Dersom selskapet velger å ikke gå videre med prosjektet i Maine, har de andre aktuelle lokaliteter for et offshore pilotanlegg, blant annet i Skottland.

– Det er flere områder i verden som kan være aktuelle, sier han.

 Les også:

Dårlig strømkvalitet har kostet ham 360.000 kroner  

Kundene fikk betalt for å bruke strøm  

Statkraft vil hemmeligholde vindkraftproduksjonen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.