Den store, stygge ulven. Sjefen for pengesekken. Mannen med foten på bremsa. Kjært barn har mange navn.
Men Torgrim Reitan, som han egentlig heter, er finansdirektør i Statoil og mener at situasjonen i dag ikke er et resultat av at Statoil har tråkket på bremsen.
– Vi trykker ikke på bremsen. Det vi har gjort er å ta foten av gasspedalen. Vi kommer til å satse med et høyt investeringsnivå på norsk sokkel, og det vil vi gjøre i mange, mange år videre, sa Reitan da han gjestet NPFs Offshore drift og vedlikeholdskonferanse denne uken.
Les også: Aker-topp om oljekuttene: Nå vil jeg kanskje provosere en del av mine ansatte
Motsatt for ett år siden
Han minnet forsamlingen på at da samme konferanse ble avholdt i fjor, var ett av temaene «Hvordan håndterer vi det høye aktivitetsnivået på sokkelen».
– Dette er ett år siden. Da var de fleste av landene i Europa bekymret for høy statsgjeld, lav økonomisk aktivitet og svake utsikter. I Norge var vi bekymret for den sterke økonomiske situasjonen, ifølge Reitan.
– Kritikerne mente at oljesektoren satte norsk økonomi under press og skadet andre næringer. Noen oppfordret til politiske inngrep for å redusere aktiviteten på sokkelen. Vi var ikke enige i det. Og i dag er diskusjonene en helt annen. Nå hører vi bekymringer om redusert aktivitet, påvirkning på økonomien. Kritikerne mener regjeringen må gripe inn for å øke aktiviteten, sa Reitan.
Les også: Nå har trollmannen i Lundin gjort det igjen
Først og fremst entusiasme
Han hevdet videre at Statoil forstår bekymringene fra serviceindustrien.
– Jeg kan skjønne at noen føler det er krevende nå i denne situasjonen. Men vi er veldig opptatt av å dempe kostnadsveksten vi har sett. Samtidig er det ikke først og fremst bekymring jeg ser hos leverandører. Jeg ser entusiasme og energi i en industri som har møtt en utfordring, poengterte han.
Reitan hadde med seg ett hovedbudskap i bagasjen som han ville dele med forsamlingen.
– Vi står foran en grunnleggende utfordring på tvers av hele bransjen. Vi trenger alle å utfordre oss selv og å utfordre hverandre. Vi må lære av de beste. Det vil si at vi må lære av dem som lykkes med effektivisering. Da må vi ikke bare se i vår bransje, men hos dem som har vært under press i mange år og hatt lave marginer, sa han.
Videre pekte han på at oljeindustrien kun har enset borti de samme utfordringene som annen industri har kjent på over lenger tid.
– Det har vært perioder med sånt trykk hos oss. Men så har oljeprisen kommet og reddet oss. Vi har ikke vært gjennom et kontinuerlig trykk og konstante lave marginer. Det er dette vi er nødt til å forberede oss på.
– Jeg er optimist og på lang sikt er jeg sikker på at denne bransjen vil være et fantastisk sted å være, la han til.
Les også: Yme har stått forlatt i over to år. Nå skal 100 mann klargjøre skrotingen
Skal takle svingende oljepris
Reitan forklarte at Statoil lanserte en ny plan i februar for blant annet å kunne møte svingende oljepris på en bedre måte.
– Denne planen skal være balansert og den skal virke gjennom svingende oljepriser. Det betyr at vi kontinuerlig skal jobbe med kostnader, forbedringer og effektivisering. Det skal vi gjøre både om oljeprisen er 140 dollar fatet eller 70 dollar fatet, holdt han frem.
– På vegne av bransjen kan jeg tillate meg å innrømme at vi nok har vært litt for mye av og på gjennom de siste 20 årene. For oss er det viktig at vi er konsistente fremover.
Reitan sa også at han ikke kjente seg helt igjen i Statistisk sentralbyrås (SSB) investeringsberegninger.
– Nylig kom SSB med sine anslag. Der ble det stort fokus på fallende investeringer og lavere fart i oljesektoren. Vi ser derimot en økning, fra 212 milliarder kroner i fjor til 227 milliarder i år. Vi må heller ikke glemme at dette er en formidabel økning sammenlignet med for ti år siden. Da investerte vi 75 milliarder, sa Reitan og la til:
– Vi har opplevd tidenes vekst de siste ti årene. Det vi så de ti årene får vi nok ikke se igjen.
Les også:
– Statoils sparemodus kan gjøre Lundin til operatør på Sverdrup
Ny Goliat-pris: 46,7 milliarder
På 80 dollar fatet er faren stor for at det kun er Sverdrup som blir bygget ut