Statoil, sammen med partnerne for Grane-feltet, vil installere et seismikksystem for reservoarovervåkning, eller 4D-seismikk.
Dette vil kunne gi mer og bedre reservoardata som kan brukes for å øke utvinningen fra feltet.
4D-seismikk brukes til å se endringer i reservoaret over tid, og dataen kan gi informasjon om lokale trykkendringer og endringer i metningen av olje, vann og gass i reservoaret.
Les også: Gigantfunn kan få Grane-kopi
Ny teknologi
– Denne informasjonen benyttes til å finne de beste målene for nye brønner og for å optimalisere injeksjon og produksjon til og fra ulike soner, for å få best mulig produksjon og utvinning fra feltet, skriver Statoil i et brev til Olje- og energidepartementet.
I løpet av de siste årene er det utviklet en ny type teknologi for 4D-seismikk som er basert på at kabler med lyttestasjon er nedgravd i havbunnen, og fartøyene som brukes sleper kun en signalkilde under innsamlingen.
1 mill Sm3 ekstra
– Denne teknologien gir seismikkdata med bedre kvalitet og bedre repeterbarhet som følge av at lyttestasjonene er nedgravd og ligger fast plasser, skriver Statoil.
Tilsvarende system er allerede i bruk på Valhall- og Ekofisk-feltene.
Statoil beregner at installeringen av et slikt system vil kunne øke utvinningen fra Grane-feltet med omtrent 1 millioner Sm3, tilsvarende 6,3 millioner fat oljeekvivalenter.
To ganger i året er forutsetning
Installeringen av et slikt system på Grane vil inkludere 180 kilometer med lyttestasjoner, som blir plassert med 50 meters mellomrom.
Statoil planlegger å samle inn seismikken i tidsrommet mai til juli, og oktober til desember.
Ifølge selskapet er det viktig at innsamlingen kan foregå inntil to ganger årlig for å realisere verdien i prosjektet.
– Dette kan ses på som en naturlig teknologisk videreutvikling, og det er således operatørens oppfatning at det ikke bør være behov for endring av Grane PUD (plan for utbygging og drift, journ. Anm), skriver Statoil.
Les også: Oljepyttene skal nedprioriteres
Slik blir Johan Sverdrup bygd ut