Selskapets driftsinntekter var i fjerde kvartal i fjor på 158,4 milliarder kroner, mot 160,1 milliarder i samme kvartal i 2012. Driftsresultatet var på 43,9 milliarder kroner, mot 45,8 milliarder året før.
Selskapet hadde et resultat før skatt på 39,8 milliarder kroner, et tall som var 6,1 milliarder lavere enn tilsvarende periode i 2012.
Strengere prioriteringer
Før fredagens presentasjon i London uttaler Statoil at de kommer til å investere 20 milliarder dollar i gjennomsnitt per år fram til 2016, som er en reduksjon på 8 prosent fra tidligere anslag.
– Bransjen står overfor krevende utfordringer, og vi er godt rustet for å møte disse. Strategien vår for verdiskapning og vekst ligger fast, men vi gjør noen viktige endringer. Strengere prioritering mellom prosjekter og et omfattende effektiviseringsprogram vil forbedre vår kontantstrøm og lønnsomhet. Vår sterke balanse muliggjør prioritering av utbytte til aksjonærene og tilbakekjøp av aksjer, sier konsernsjef Helge Lund i en pressemelding.
Les også: På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100
Sterke reaksjoner
Det var spådd at Statoil måtte gjøre kostnadskutt. Investor Endre Røsjø er en av dem som har latt seg provosere av Statoils drift.
– Statoil er blitt skoleeksempelet på et selskap med svak eierstyring. Styret har lav oljekompetanse, og eier knapt aksjer i selskapet, sier Røsjø til Finansavisen. Han som primært peker på svake oppkjøp i utlandet og oppsigelser i Norge som hovedårsakene til misnøyen.
Analytiker John A. Olaisen mener Statoil føyer seg inn i rekken av oljeselskaper som har gått på en smell etter å ha surfet for lenge på en høy oljepris over en lengre periode.
– Det har vært ti år med sløvhet. Oljeselskapene har ikke brydd seg om kostnadene. De har masse å gå på. Det er som offentlig sektor i Hellas, sa Olaisen til Dagens Næringsliv for fremleggelsen av Statoil-resultatet.
Les også:
Derfor kan Johan Sverdrup glippe for Statoil
Ekspert mener verdens største gassfelt til havs kan bli liggende urørt