Onsdag kveld norsk tid mottok Statoil Canada stevningen der selskapet anklages for 19 tilfeller av brudd på vannregelverket i Alberta. Forholdene som beskrives i stevningen stammer fra årene 2008 og 2009, og selskapet risikerer en bot på over 60 millioner kroner.
– Vi samarbeider med myndighetene for å få nøyaktig oversikt over alle fakta i saken. For Statoil er det en selvfølge at all vår praksis holder seg innenfor lokale rammeverk og miljøregler. Vi ser svært alvorlig på anklagene og tar fullt ansvar hvis det viser seg at Statoil Canada har begått regelbrudd, sier pressekontakt Bård Glad Pedersen i Statoil til NTB.
Selskapet har også samarbeidet med Alberta Environment under granskingen. Første rettsmøte er berammet til 6. april.
Les mer: Statoil risikerer gigantbot
Bygde veier
Ifølge Alberta Environment har Statoil gitt feil eller villedende informasjon om vannbruk til boreaktivitet i det omstridte oljesandprosjektet. Statoil skal på ulovlig vis ha avledet vann fra flere kilder til bruk for å anlegge isveier. Selskapet bekrefter at de har bygget isveier til bruk for transport vinterstid.
Selv om tjæresandprosjektet i Canada har møtt mye motstand lokalt og internasjonalt, er det mange som kan tjene store penger på å hente opp ressursene med Statoils metoder. Overfor avisa Calgary Sun undrer Greenpeace hvorfor det har tatt myndighetene i Alberta så lang tid å granske den norske oljegiganten.
Statoil har visst om etterforskningen, men ventet til de mottok stevningen før de gikk ut med pressemelding om saken:
– Åpenhet er veldig viktig for oss. Vi mener vi har informert proaktivt og godt i denne saken, og det vil vi fortsette med, sier Glad Pedersen.
Miljøvernere raser
Greenpeace i Norge er ikke imponert over åpenheten og reagerer på at Statoil bevisst skal ha feilrapportert. Natur og Ungdom kaller Statoils uttalelser spill for galleriet:
– Det er på høy tid at norske myndigheter får opp øynene. Statoil turer fram uten tanke på miljøet, sier Ina Bjørnrå, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom.
Sammen med WWF og Greenpeace krever de nå full stans for norsk engasjement i tjæresandprosjektet i Alberta.
– At Statoil er saksøkt for miljøkriminalitet, er alvorlig for Norges omdømme. Som majoritetseier må staten nå ta ansvar og trekke Statoil ut av tjæresand i Canada, sier Arild Skedsmo, leder for WWFs klimaprogram.
Les også: Sender tjæresand i posten
Statoil tjener fett på oljesandprosjekt
Taus eier
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) ønsker ikke å kommentere følgene negativ medieomtale i utlandet kan ha.
– Generelt forventer vi at norske selskaper i utlandet til enhver tid opererer innenfor de lokale myndighetskrav, sier statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet (OED).
Han avviser at regjeringen på noen måte kan eller vil gripe inn i Statoils tjæresandprosjekt.
– Dette er et kommersielt prosjekt som ledelse og styre i Statoil tar seg av. Inngripen her ville være i strid med våre prinsipper for eierskapsutøvelse, sier Henriksen.
Heller ikke Statoil ønsker å kommentere hvilke konsekvenser saken kan få for selskapets og Norges omdømme.