OLJE OG GASS

Statoil vil utsette Johan Castberg-prosjektet

Etter regjeringens skatteendring.

Statoil vil utsette utbyggingen av Johan Castberg-prosjektet, som består av feltene Skrugard og Havis.
Statoil vil utsette utbyggingen av Johan Castberg-prosjektet, som består av feltene Skrugard og Havis.
5. juni 2013 - 07:25

Det er fortsatt usikkerhet knyttet til ressursestimat og investeringsnivå på prosjektet, mener Statoil.

– I tillegg har regjeringen nylig foreslått å redusere friinntekten i petroleumsskatten, noe som reduserer attraktiviteten til fremtidige prosjekter, særlig for marginale felt og felt som krever ny infrastruktur. Dette gjør det nødvendig med en ny gjennomgang av Johan Castberg-prosjektet, sier Øystein Michelsen, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon i Norge.

Usikkerhet

Det er varslet at statsstøtteregelverket vil bli benyttet for å legge til rette for ilandføring av olje og gass i nord, slik det ble gjort i Snøhvit-saken.

Dette er imidlertid ikke konkretisert og fremlagt som en del av forslaget som nå ligger til behandling i Stortinget.

Støttetiltak vil kreve notifikasjon til og godkjenning av ESA, noe som innebærer betydelig usikkerhet for prosjektet, mener Statoil.

– De oppdaterte prosjektestimatene og den nye usikkerheten i de skattemessige rammebetingelsene gjør det nødvendig å vurdere hvilke konsekvenser dette kan ha for utbyggingsløsning, sier Michelsen.

Statoil borer nå fire letebrønner i området rundt Johan Castberg. Målet med disse brønnene er å påvise tilleggsressurser for å gjøre en utbygging mer robust.

Les også: Frykter at gigantprosjekt rammes av skatteendringer

Statoils konseptillustrasjon for landanlegget til Johan Castberg.
Statoils konseptillustrasjon for landanlegget til Johan Castberg.

Skatteomlegging dårlig mottatt

Regjeringen skjerpet skatten for olje- og gassbransjen i revidert nasjonalbudsjett gjennom endrede avskrivningsregler.

Det kan gi en skatteøkning for oljeindustrien på 70 milliarder kroner fra 2013 til 2050 og gi norsk fastlandsindustri tilsvarende i skattelettelser.

Skatteomleggingen ble dårlig mottatt i oljenæringen. Statoil mener regjeringen rokker ved forutsigbarheten på sokkelen og anslår virkningen på selskapets kontantstrøm fra drift til 500 millioner kroner i 2013.

Lavere verdi

Tall fra det skotske analyseselskapet Wood Mackensey viser at Johan Castberg-prosjektet til Statoil vil få redusert nåverdien med opp mot 20 prosent på grunn av regjeringens beslutning om å redusere friinntekten i petroleumsskatten.

Prosjektet var i utgangspunktet bare marginalt lønnsomt, og nå når break even-prisen har økt med syv dollar, ble Statoil svært usikre.

Regjeringen ønsker å bruke statsstøtte for å få til ilandføring i nord.

– Vi har et mål om økt sysselsetting og næringsvirksomhet i nord, og vil derfor vil legge til rette for ilandføring av olje og gass i nord. Og regjeringen vil utnytte statstøtteregelverket, slik det ble gjort for Snøhvit, til å etablere en ordning for ilandføringsprosjekter av olje og gass i nord, sa statssekretær i Finansdepartementet Kjetil Lund(AP) til Teknisk Ukeblad forrige uke.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Det spørs om Eftas overvåkningsorgan ESA vil godkjenne statsstøtte til nok en utbygging i Nord-Norge.

Uansett må det i så fall gjøres endringer i petroleumsloven for at en oljeterminal skal få kortere avskrivningstid enn andre anlegg. I dag er det bare LNG-anlegg som har dette unntaket i loven.

Skrugard og Havis

Johan Castberg-feltet ligger 240 kilometer nordvest for Hammerfest, i samme område som Goliat og Snøhvit, men lenger til havs.

Feltet består av Skrugard-funnet fra 2011 og Havis som ble funnet i 2012. Foreløpige beregninger tyder på at det er mellom 400 og 600 millioner fat olje på feltet.

Les også: – Oljeprisen er viktigere enn skattejustering

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.