OLJE OG GASS

– Statoils sparemodus kan gjøre Lundin til operatør på Sverdrup

Lundin har allerede vært i møte med toppolitikere.

Johan Sverdrup er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår. Men det er fortsatt ikke klart hvem som blir operatør for feltet når det kommer i drift.
Johan Sverdrup er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår. Men det er fortsatt ikke klart hvem som blir operatør for feltet når det kommer i drift. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
7. okt. 2014 - 14:41

Lundin Norway har i høst diskutert forhold rundt operatørskapet på Johan Sverdrup på toppnivå i norsk politikk.

I september skrev selskapet til Olje- og energidepartementet (OED) at «Ledelsen i Lundin Norway har behov for å forankre våre tanker omkring operatørskap på Johan Sverdrup med politisk ledelse i OED».

Johan Sverdrup er den største utbyggingen på norsk sokkel siden 80-tallet og er det største industriprosjektet i Norge på flere tiår.

Les også: Derfor kan Johan Sverdrup glippe for Statoil

Milliarder på spill

Selskapet ba derfor den 10. september om en halvtimes møte med OED.

Klokka kvart på ti fredag 12. september, etter hva Teknisk Ukeblad kjenner til, stilte statssekretær i OED Kåre Fostervold seg tilgjengelig i en halvtime for selskapet.

Lundin stilte opp med administrerende direktør i Lundin Norway, Torstein Sanness, samt Chief operating officer (COO) Erik Sverre Jenssen og sjef for eksterne relasjoner, Frøydis Eldevik.

Det har foreløpig ikke lykkes Teknisk Ukeblad å få et referat fra møtet.

Samme dag var for øvrig også Det norske – som også er partner i Sverdrup – i møte med OED.

Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer dreide dette seg dog stort sett om fremdriften i prosjektet mot innlevering av plan for utbygging og drift (PUD), og ikke operatørskapet spesielt.

Forhandlingskort

For øyeblikket er Sverdrup inne i den såkalte pre-unit-fasen, som Statoil er operatør for.

I denne fasen skal de forskjellige lisensene og partnerne bli enige om hvor mye olje som ligger i hver av lisensene og hvordan man skal fordele de enorme ressursene.

For hvert prosentpoeng man har av de totale ressursene, er det snakk om store verdier. Statoil har estimert at Sverdrup i løpet av levetiden kan skape verdier for mellom 1000 og 1500 milliarder kroner.

Av denne grunn har det også vært en voldsom lete- og avgrensningsvirksomhet i de aktuelle lisensene – spesielt har Lundin og partnerne i lisens 501 hatt hektisk aktivitet.

For selv om Statoil er operatør i pre-unit-fasen, betyr det ikke at de kommer til å være operatør i utbyggings- eller driftsfasen, selv om det er Statoil som har mest erfaring på sokkelen.

Et aspekt er blant annet at det ses på som en fordel at det blir økt konkurranse på sokkelen.

– Jeg tror ikke myndighetene har noe imot at det legges press på Statoil i denne saken, sier en informert kilde til Teknisk Ukeblad.

Et annet aspekt er at Lundins posisjon kan brukes aktivt som et forhandlingskort i unitiseringsfasen og frem mot innlevering av PUD.

Les også: – Statoil beordrer avnappet turbin fjernet fra prosjekttegninger

Sjef i Lundin Norway, Torstein Sanness har vært i møte med Olje- og energidepartementet for å diskutere operatørskapet på Johan Sverdrup.
Sjef i Lundin Norway, Torstein Sanness har vært i møte med Olje- og energidepartementet for å diskutere operatørskapet på Johan Sverdrup.

– Det er klart vi har ambisjoner

Under ONS i år kom det dog frem i en artikkel i Upstream at Lundin støtter Statoil som operatør. Dette skal ha skapt en viss usikkerhet hos enkelte partnere.

– Statoil har gjort en god jobb og forholdet er godt. Jeg ser ikke noen grunn til at det ikke skal fortsette, både for den første og de senere utviklingsfasene, sa Lundin-sjef Ashley Heppenstall til Upstream.

Men det er nå flere ting som tyder på at dette ikke er skrevet i stein.

Overfor Teknisk Ukeblad utelukker ikke Lundin noe som helst, selv om de holder kortene tett til brystet. Den 10. september – samme dag som Lundin sendte henvendelse til OED – sier sjef for ekstern kommunikasjon Frøydis Eldevik følgende:

– Vi kan ikke kommentere dette nå, siden dette er et tema som vil bli avklart før innlevering av PUD. Men, som det selskapet som fant feltet i 2010 og som operatør på PL 501, så er det klart vi har ambisjoner.

Dagen etter sier Eldevik – etter at Teknisk Ukeblad henviser til Upstream-artikkelen og lurer på om selskapet står inne for det som blir sagt – at «Vår posisjon har ikke endret seg og disse diskusjonene vil pågå med de andre rettighetshaverne inntil PUD er levert».

I dag sier hun ikke noe mer.

– Dette kan jeg ikke svare på. Men vi har jo våre ambisjoner, og det har vi sagt til Olje- og energidepartementet. Ut over det har vi ingen kommentarer, sier Eldevik.

Les også: Offshorearbeidere føler seg mobbet av Norsk olje og gass

Kan bygge «gratis» organisasjon

Spørsmålet om operatørskapet på Sverdrup er en mangefasettert sak, som dreier seg om både prestisje, arbeidsplasser og organisasjonsbygging, for å nevne noe.

For Lundins del kan det dreie seg om å bygge opp en større organisasjon, som de ikke engang behøver å betale for selv. Da betales den i så fall av Sverdrup-partnerskapet.

Dette bekrefter Christian Yggeseth, oljeanalytiker hos Arctic Securities for Teknisk Ukeblad.

– Jo, det stemmer og det er absolutt en fordel. Lundin har allerede en utbyggingsorganisasjon på Grieg. Men litt av problemet er at det ikke er gitt at selskapet har noen flere utbygginger som operatør fremover. For deres del kan det også dreie seg om ikke å kutte en del stillinger, sier Yggeseth.

Les også: Så lang tid bruker oljeingeniørene på å nå millionlønn

Statoil i sparemodus

Han sier at det er helt opplagt at Lundin vil forsøke seg på å få operatørskapet i gigantprosjektet. Han tror også de har en viss mulighet til å kapre det.

– Jeg vil påstå at de har en mulighet til å få det, selv om jeg tror det er mer naturlig at Statoil er operatør. Men når det er sagt så var det vel mer aktuelt at Lundin skulle få operatørskapet når Statoil hadde veldig mye annet på bordet, det være seg Johan Castberg og andre ting som nå kanskje ser ut til ikke å bli bygget ut i første omgang, sier han.

– Men jeg må innrømme at selv om Lundin har gjort en bra jobb på Edvard Grieg, så tror jeg at dette tilfaller Statoil.

Samtidig mener han at det ikke er utenkelig med en annen operatør enn Statoil.

– Statoil er i ordentlig sparemodus om dagen, så de vil kunne spare en del penger på å la operatørskapet gå til en annen aktør. Det er åpenbart at dette er noe Lundin ønsker. Men om myndighetene og Statoil mener det samme, er en annen sak, sier han.

– Som å få utdelt kløvertre

En annen kilde med god kjennskap til utbygginger på sokkelen – som ønsker å være anonym - sier til Teknisk Ukeblad at det er svært lite sannsynlig at operatørskapet tilfaller Lundin.

– Det er nesten helt sikkert at det er Statoil som får dette, sier han.

Heller ikke som forhandlingskort tror han Lundin har en posisjon med verdi.

– Det er litt som å få utdelt kløvertre, sier han.

Ingen kommentar

Teknisk Ukeblad har forsøkt å få kommentarer av Olje- og energidepartementet, ved Tord Liens rådgiver Elnar Remi Holmen. Uten hell.

– Departementet ønsker ikke å kommentere møter vi har med selskaper eller andre interessenter i enkeltsaker, sier han.

Les også:

På 80 dollar fatet er faren stor for at det kun er Sverdrup som blir bygget ut

Tidslinje: Slik ble solnedgang snudd til optimisme på Sverdrup

1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.