OLJE OG GASS

Statoils teknologidirektør:– Johan Sverdrup er ikke en kjedelig kjempe

Dette er kjernen i kuttene på Johan Sverdrup.

Selv om Johan Sverdrup ikke er spekket med ny teknologi, mangler det ikke på innovasjon, mener konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring, Margareth Øvrum.
Selv om Johan Sverdrup ikke er spekket med ny teknologi, mangler det ikke på innovasjon, mener konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring, Margareth Øvrum. Bilde: Statoil/Maiken Ree/TU.no
Ina AndersenIna AndersenJournalist
30. aug. 2016 - 09:51

Forenkling, standardisering og gjenbruk er vel trolig ikke de begrepene som får teknologers hjerter til å banke fortest. Men det er dette som er kjernen i Statoils kostnadsreduksjoner på Johan Sverdrup-feltet.

Under ONS kunne oljeselskapet melde at de har redusert kostnadene for å bygge ut første fase av gigantfunnet med 20 prosent.

Nå ligger det dermed an til at utbyggingen får en prislapp på 99 milliarder kroner, 24 milliarder mindre enn i utbyggingsplanen.

Margareth Øvrum, Statoils konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring, vil likevel ikke være med på at Johan Sverdrup er en kjedelig kjempe.

Andre former for innovasjon

– Johan Sverdrup er ikke et veldig nyteknisk prosjekt. Det er helt riktig. Men det betyr ikke at det er mer kjedelig, skjønner du. Veldig ofte så tenker vi teknologer, for jeg er teknolog selv også, at det kun er ny teknologi som er morsomt, og at det kun er ny teknologi som er innovasjon. Men det er mye annet også som er innovasjon, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Hun påpeker at det å gjøre ting på en annen måte, standardisere, sette sammen utstyr og konsepter fra ulike områder – det er også innovasjon.

– Vi jobber med mange spennende feltutviklingsløsninger fremover nå. Det handler blant annet om å sette sammen ting fra subsea, fra ubemannede plattformer og ubemannede prosessplattformer, som vanligvis ikke brukes sammen på denne måten, forklarer Statoil-direktøren.

– Så har vi så klart noen områder hvor vi har behov for teknologiutvikling og kvalifisering. På økt utvinning for eksempel er det mye teknisk nytt vi vurderer å ta i bruk. Men totalt sett blir det nok ikke så mye som vi har pleid å ha på feltutbygginger, understreker Øvrum.  

– En av våre beste borekampanjer

Blant forenklingene som er gjort i Johan Sverdrup-prosjektet trekker Øvrum spesielt frem boring og brønn. 

– Vi har hatt en av våre beste borekampanjer noensinne. De fleste brønnene på Sverdrup blir standardiserte brønner. Vi borer dem på akkurat samme måte, og bruker det samme utstyret. Og når du gjør en ting 50 ganger så får du bedre resultater enn om du gjør det helt forskjellig fra gang til gang, poengterer hun. 

I tillegg er også selve brønnene forenklet.

– Som en følge av det har vi hatt en kjempehøy økning i effektiviteten på boring av brønner. Jeg kan ikke si nøyaktig hvor mye, men det er veldig mye. Jeg har tidligere sagt at vi generelt sett har økt antall meter per dag med 70 prosent siden 2013. Og dette prosjektet er ikke dårligere enn det. 

I tillegg nevner hun subsea, dokumentasjon og tekniske krav som eksempler på områder hvor de har forenklet. 

Fremdeles forbedringspotensial

I tillegg til kostnadsreduksjoner har de også fjernet flaskehalser i produksjonen, slik at de nå kan ha en høyere daglig produksjon.

Siden utbyggingsplanen ble levert har dessuten spennet i ressursanslaget for hele feltet forbedret seg fra 1,7-3,0 til 1,9-3,0 milliarder fat olje og gass. 

Sammen med kostnadsreduksjonene har dette bidratt til at den første fasen av Johan Sverdrup-utbyggingen nå har en balansepris på under 25 dollar fatet. 

Når også fremtidige faser er bygget ut vil feltet ha en balansepris på under 30 dollar fatet. 

– Og vi ser fremdeles rom for forbedring i prosjektet, sier Øvrum. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.