KRAFT

Statssekretær Heidi Sørensen: -Ja til EUs fornybardirektiv

Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet håper støtten til den pensjonerte Ultimat-gründeren skal gjøre at flere blir klar over materialet og gjenvinning av produkter. Fabrikken i seg selv får ikke støtte.
Statssekretær Heidi Sørensen i Miljøverndepartementet håper støtten til den pensjonerte Ultimat-gründeren skal gjøre at flere blir klar over materialet og gjenvinning av produkter. Fabrikken i seg selv får ikke støtte. Bilde: Kallestad, Gorm
Jannicke Nilsen
19. nov. 2008 - 10:15

På direkte spørsmål om Norge bør implementere EUs fornybardirektiv svarer statsekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet bekreftende.

- Vi mener det (EUs fornybardirektiv, red.anm) er relevant for Norge. Direktivet er viktig om vi skal få på plass et marked for grønne sertifikater, sier Sørensen til Teknisk Ukeblad.

Norge har igjen samtaler med Sverige om et felles marked for grønne elsertifikater, etter at forhandlingene har havarert flere ganger tidligere. Markedet skal stimulere til økt produksjon av ny, fornybar energi, og det blir et stort nederlag om nok et forsøk strander.

Kritiseres

Flere har kritisert olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) for ikke å si rett ut det EU-kommisjonen mener er opplagt: Norge må innlemme fornybardirektivet i sitt lovverk, og påta seg de samme klimaforpliktelsene som EUs medlemsland gjør.

EU-lobbyist og Bellonas mann i Brussel, Paal Frisvold, sammenlignet statsråden med Italias statsminister Silvio Berlusconi fordi han mener Riis-Johansen prøver å sno seg unna en garanti om at Norge vil følge EUs klimamålsettinger.

Sist ute var stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen, som i Stortingets spørretime kritiserte regjeringen for å sende EU signaler om at Norge ikke vil implementere direktivet.

Les også:
Venter på EU-direktiv

– EUs klimamål må gjelde for Norge
Kaller Terje Riis-Johansen Norges Berlusconi

Sørensen mener imidlertid hun og Riis-Johanssen ikke er spesielt uenige i synet på EU-direktivet.

- Ikke uenige

- Det har vært en diskusjon rundt fornybardirektivet, men jeg har inntrykk av at han er av samme oppfatning som oss. Vi er i en dialog, og det har nok mer med timing å gjøre at han ikke har villet utdype mer, sier Sørensen.

TU.no har bedt olje- og energiministeren kommentere Sørensens utspill.

Via kommunikasjonsenheten i OED sier statsråden at han ikke vil kommentere saken utover det han har sagt tidligere.

Mer fornybar energi

EUs fornybardirektiv går blant annet inn for å øke andelen fornybar energi i EUs energiforbruk fra 8,5 prosent til 20 prosent innen 2020.

Er det riktig av Norge å si ja til fornybardirektivet? Si din mening - bruk kommentarfelet under.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.