BYGG

Steinsalg betaler for Stad-tunnel

SNARVEI: Mannseid-tunnelen er på ca. 1,5 km lengde. Seilingshøyden og bredden er tilpasset hurtigrute.skiepne, dvs. 37 meter fri seilingshøyde og 36 meter bredde.
SNARVEI: Mannseid-tunnelen er på ca. 1,5 km lengde. Seilingshøyden og bredden er tilpasset hurtigrute.skiepne, dvs. 37 meter fri seilingshøyde og 36 meter bredde. Bilde: Jatoja DA
Tore Stensvold
30. mai 2011 - 07:14

En lengre skipstunnel i en ny trasé fra Skorbøfjorden til Vanylvsfjorden kan sprenges ut i et område med verdifulle bergarter.

Geologiske undersøkelser viser at berget blant annet består av anortositt, som brukes til bygningsmaterialer.

Eksportsalg UTRETTELIG: Anleggsingeniør Hans Andreas Hansen vil finansiere Stad skipstunnel med salg av bergarter, blant annet anortositt. Men da må traseen flyttes.
Eksportsalg UTRETTELIG: Anleggsingeniør Hans Andreas Hansen vil finansiere Stad skipstunnel med salg av bergarter, blant annet anortositt. Men da må traseen flyttes.

Eksportsalg

Anleggsingeniør Hans Andreas Hansen går i spissen for å jobbe videre med prosjektering av ny trasé. Kystverket begravde tidligere i år det 136 år gamle håpet om å få bygget skipstunnel mellom Moldefjorden og Kjødspollen.

Årsak: Plan A, Mannseid-tunnelen, er ikke samfunnsøkonomisk lønnsomt, verken som stor eller liten.

– Med ny trasé og eksportsalg av stein, blir regnestykket helt annerledes, sier Hansen til Teknisk Ukeblad.

Han viser til tidligere utredninger og undersøkelser fra både Skanska, SINTEF og lokalt næringsliv.



Liten og dyr – stor og dyrere

Kystverket leverte i januar en Konseptuvalgvurdering (KVU) til Fiskeri- og kystdepartementet. En liten tunnel vil koste samfunnet rundt en milliard kroner og en stor tunnel vil koste 1,6 milliarder kroner.

KVU-rapporten kommer fram til at både stor og liten tunnel vil ha positiv virkning på både sjøveis transport og sikkerhet. Dette er tallfestet i rapporten etter godkjente metoder.

Trafikknytte og sparte ventekostnader beløper seg til henholdsvis 304 millioner kroner og 314 millioner kroner. Sparte ulykkeskostnader beløper seg til 67 for liten og 76 for stor tunnel.

Men 371 millioner og 390 millioner kroner er ikke nok til å forsvare utbyggings- og investeringskostnader på 1364 og 2027 millioner kroner, ifølge rapporten.



ALTERNATIV: Plan A med stor tunnel. Den er med sine 36 meter seilingshøyde en liten tunnel sammenlignet med en ny, stor i Plan B med 100 meter.
ALTERNATIV: Plan A med stor tunnel. Den er med sine 36 meter seilingshøyde en liten tunnel sammenlignet med en ny, stor i Plan B med 100 meter.

Fornuftig trasé

Entreprenørselskapet Skanska betalte i 2000 et geologisk forprosjekt for å vurdere kvaliteten på fjellet der ny trasé foreslås.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Ikke bare viste det seg at berget var solid, men det inneholdt også salgbare mengder av anortositt, som blant annet brukes til mineralull til byggindustrien.

Selv om tunnelen blir om lag dobbelt så lang, vil steinsalget gjøre det til et lønnsomt prosjekt, ifølge Hansen. Det betyr imidlertid at byggetiden må forlenges. Framdriften bestemmes av salg og uttak av stein.

Prosjektdirektør Bjørn Kjelland i Skanska bekrefter de tekniske opplysningene og at steinen er av svært god kvalitet.

– Det er et gjennomførbart prosjekt, forutsatt at det er et marked for det volum av anortositt som er nødvendig for å sikre økonomien i prosjektet, sier Kjelland til Teknisk Ukeblad. Han mener også at trasévalget de utredet og har gitt en pris på tidligere, er svært fornuftig.



Kortere og sikrere

Traséen, som Hansen kaller en revidert og ny Plan B, vil etter nye beregninger gi langt tryggere seilas. Tunnelen bygges også større og får større kapasitet. Seilasen blir ca. 16 kilometer kortere i og med at skipene ikke trenger å gå så langt inn i fjordene.

Det betyr igjen miljøgevinst, tidsbesparelser og redusert seilingskostnader. Molo på den ene sida og S-sving på en andre, sørger for tryggere innseiling til tunnelen. Moloen på Vanylvsfjordsiden bygges som kai for eksport av stein.

– Tunnelen vil også bli en turistmagnet og skape mange nye arbeidspasser i distriktet, mener Hansen.



TO ALTERNATIVER: I 2007 hadde Kystverket to alternative traseer for skipstunnel. Det nyeste alternativet er en bueformet variant, og som krysser feltet med anortositt.
TO ALTERNATIVER: I 2007 hadde Kystverket to alternative traseer for skipstunnel. Det nyeste alternativet er en bueformet variant, og som krysser feltet med anortositt.

Fra utgift til inntekt

Ifølge hans beregninger vil oppstartsprisen på den nye traseen bli 500 millioner kroner. Men etter hvert vil salget av stein gi inntekter.

Etter 8–10 år vil salgsoverskuddet av stein gi en solid inntektskilde.

– Da blir det ingen utgiftspost på statsbudsjettet, sier Hansen, som mener at tunnelen etter hvert som den bygges ut kan brukes som tørrdokk for bygging av flytende bru-elementer. Bane for traverskran bygges inni tunnelen til elementbygging. Det gjør også vedlikehold på elektriske installasjoner i taket lettere når tunnelen er i drift ettersom arbeidet kan pågå over skipene.



Stort tverrsnitt

Tunnelprofil og tverrsnitt blir større for å få ut større mengder salgbar stein. Plan B-alternativet vil ha en seilingshøyde på 100 meter og en bredde på 60 meter og 15 meters dybde.

Plan A, Mannseid-tunnelen er planlagt å være 37 meter høy, 36 meter bred og ha en dybde på 12 meter. Hurtigruten skal kunne bruke tunnelen.

Les også: Kritiserer Kystverket-rapport

Vil droppe Stad-tunnel

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.