– Statoil har ikke varslingsplikt hver gang de stenger ned en brønn. Men når de stenger ned i et slikt omfang på et felt hvor brønnsikkerheten har vært en stor sak en stund, ville det vært naturlig å informere tilsynsmyndighetene, sier pressekontakt Ole-Johan Faret i Petroleumstilsynet til Stavanger Aftenblad.
Les også: Antallet gasslekkasjer øker
Fryktet lekkasjer
Det var frykt for lekkasjer som var årsaken til at brønnene ble stengt. Undersøkelser viste at 20 av brønnene på feltet var i så dårlig stand at risikoen for lekkasjer ble betegnet som stor.
Selv om stengningen skjedde i fjor høst, ble ikke Petroleumstilsynet skikkelig orientert om saken før fredag denne uken. I et møte med Statoil ble det da konkludert med at driften på feltet var forsvarlig.
Risikoekspert advarer mot økende fare:<br/> – Oljebransjen må bli bedre på risikostyring
Oppdaget av politiet
Statoil mener tilsynet delvis ble orientert om saken i midten av desember, men da hadde arbeidet med å stenge brønnene allerede pågått i et halvt år.
Opplysningene om lekkasjefaren på Gullfaksfeltet kommer samtidig som det pågår politietterforskning av en nestenulykke på feltet i mai i fjor.
Les også: Hadde ingen plan for å drepe brønnen
Gullfaks A, B og C er samlet et gigantfelt i Nordsjøen som på det meste produserte over 600.000 fat olje i døgnet. Produksjonen har pågått siden 1986.
Helge Lund varsler energikrise: <br/> – Klarer ikke å produsere nok olje
Les også:
Politiet starter etterforskning av Statoil
Ptil med knusende Gullfaks-rapport
Advarer mot Gullfaks-tilstander i Lofoten
Sjefen for brønnproblemene: <br/> – Vi endrer praksis på Gullfaks