KLIMA

Stoltenberg blir klima-utsending for FN

Utnevnt til spesialutsending for klima av FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

 – Skal verden unngå sterke og uoversiktlige klimaendringer i dette århundre, må landenes klimapolitikk styrkes kraftig de neste årene, sier Jens Stoltenberg.
– Skal verden unngå sterke og uoversiktlige klimaendringer i dette århundre, må landenes klimapolitikk styrkes kraftig de neste årene, sier Jens Stoltenberg. Bilde: Håkon Jacobsen
23. des. 2013 - 18:10

– Verden er ikke i rute for å nå klimamålene vi har satt oss. Vår oppgave blir å få det budskapet tydelig fram og bidra til handling nasjonalt og internasjonalt som kan få ned utslippene, sier Stoltenberg, som understreker at han fortsetter som parlamentarisk leder og partileder i Arbeiderpartiet.

Med seg på laget får han Ghanas tidligere president John Kufuor. De to spesialutsendingene skal bidra til framgang i det internasjonale klimaarbeidet.

Et første siktemål er høynivåmøtet om klima i september neste år. Det neste er målet om en bred internasjonal klimaavtale i 2015.

– Skal verden unngå sterke og uoversiktlige klimaendringer i dette århundre, må landenes klimapolitikk styrkes kraftig de neste årene, sier Stoltenberg.

Les også: Nå vil de gjøre mer ørken grønn

Private bidrag

Det er ikke første gang Stoltenberg utfører klimaoppdrag på vegne av FN. Som statsminister ledet han en egen finansieringsgruppe under klimaforhandlingene, sammen med Etiopias daværende statsminister Meles Zenawi.

Da rapporten deres ble lagt fram i 2010, slo Stoltenberg fast at de rike landene umulig kan bekoste alle klimatiltak i fattige land alene. Behovet ble beregnet til 100 milliarder kroner årlig.

Stoltenberg tok i stedet til orde for at en betydelig del av regningen skulle dekkes inn med forskjellige markedsbaserte ordninger.

Flere utviklingsland uttalte seg negativt til de foreslåtte finansieringsforslagene, som i mange tilfeller er knyttet tett opp til prisen på kvoter for utslipp av klimagasser. Dette vil igjen avhenge av hvor store utslippskutt de rike landene er villige til å love.

Les også: Slik kan norsk transport se ut i 2040

– Gledelig

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken gratulerer Stoltenberg og mener utnevnelsen er gledelig.

– Vi deler ikke hans kullsviertro på internasjonal kvotehandel. Men Stoltenberg utviste et stort og ekte engasjement for klimaspørsmål som statsminister. Han var en av få statsledere som deltok på alle toppmøtene, sier han.

Haltbrekken håper Stoltenberg vil plukke opp egne forslag fra finansieringsgruppen, blant annet kravet om stans i subsidier og støtte til fossile energikilder.

Stoltenberg og Kufuor skal i månedene framover ha møter med regjeringssjefer og andre politiske ledere. Spesialutsendingene har mandat fra FNs generalsekretær, men vil i sitt arbeid også bli støttet av Verdensbanken til blant annet å gjennomføre økonomiske analyser av hvordan utslippskutt kan forenes med en god økonomisk utvikling.

– Et viktig budskap fra oss er at en aktiv klimapolitikk også er god økonomisk politikk. En sterkere klimapolitikk betyr i mange tilfeller en bedre utnyttelse av deres egne økonomiske ressurser, sier Stoltenberg.

Les også:

På ett år fakles mer naturgass i verden enn all gassproduksjon i Norge

Her er verdens nye utslippsverstinger

Norge utpekt som klimasinke i Europa  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.