CONCEPT

Stor test: Disse solcellene er best for norske forhold

Svenske Energimyndigheten har testet solcellemoduler og vekselrettere på vinterforhold

9. juni 2015 - 12:29

Mesteparten av verdens solcellepanel er installert i solrike land. De siste årene er imidlertid solcellepanel tatt mer i bruk i Norden, ikke minst i Sverige, som har en rekke støtteordninger til kjøp av solceller. I tillegg har prisene på slike moduler rast de siste årene.

En utfordring ved bruk av solceller i Norge og Sverige er at standardiserte tester ikke er myntet på vårt klima. Det ville svenske energimyndigheten gjøre noe med.

På oppdrag fra Energimyndigheten har Sveriges tekniske forskningsinstitutt (SP) nylig testet ni solcellemoduler og ni vekselrettere. Testen bestod av tre deler, hvor de to første er standardtester, mens den siste er helt unik.

Testresultatene står nederst i saken.

Les om: Satte rekord med solceller som er perfekte for norske forhold

Fra sandsekk til snøkanon

– De vanlige standardiserte testene opererer gjerne med begrepet "snowload". Det innebærer bare at de legger en viss mengde sandsekker oppå panelene for å si noe om hvor mye snø de tåler å bære. Vi ville utsette panelene for svenske vintre og framskynde aldringsprosessen, sier testansvarlig Emma Olsson hos Energimyndigheten til Teknisk Ukeblad.

Solcellemodulene fra Tyskland, Kina, USA och Sverige.

I testen kjøres modulene inn i et klimakammer der snøkanoner, sterke temperaturvariasjoner og luftfuktighet gjør sitt for å simulere den typiske belastningen modulene blir utsatt for gjennom en nordisk vinter.

– Vi har fått indikasjoner på at aluminiumsrammene rundt solcellepanelene sprekker opp fordi de ikke tåler snø som fryser og smelter mange ganger etter hverandre, slik det gjerne gjør i løpet av en typisk svensk vinter. Vi ville sjekke denne påstanden, sier Olsson.

I klimakammeret utsettes solcellemodulene først med tre timers snøfall i rundt 20 minusgrader, før temperaturen stiger til 10 plussgrader og snøen smelter. Da kommer vann eller fukt inn i aluminiumsrammene. Deretter synker temperaturen og snøkanonene skrus på igjen. Prosessen gjentas rundt ti ganger, før panelene sjekkes for sprekker eller annen degradering.

Les også: Skal forsyne prestisje-bygget med unik strømløsning

Effekt-fall

Testen viste at materialet i samtlige solcellemoduler tålte belastningen av snøkanonene bra. Etter holdbarhets-testen presterte imidlertid solcellemodulene dårligere.

Solcellenes effektivitet ble testet før og etter rundene i klimakammeret. Testen avslørte også at solcellene i snitt leverte litt lavere effekt enn produsenten lovet før testene startet.

Seks av ni solceller hadde mindre enn to prosent dårligere effekt enn angitt før testingen startet, mens de dårligste, CentroSolar og SunPower hadde henholdsvis fem og seks prosent mindre effekt enn produsentene oppga. 

Etter rundene i klimakammeret var fire av ni solcellemoduler nesten like effektive som før, effektiviteten sank bare med maksimalt en prosent. Fire andre moduler tapte fire prosent effektivitet, mens den som tålte minst tapte hele sju prosent effekt.

Les om: Gjennomsiktig solcelle lager strøm av usynlig lys

Rammene holdt

Men hvordan gikk det med aluminiumsrammene? Bra, ifølge testresultatene. Verken funksjon eller utseendet tok nevneverdig skade.

– Det ser ikke ut som om solcellemodulene har tatt visuell skade, som for eksempel marmorering. Modellen fra PPAM så helt lik ut etter holdbarhetstesten. På de andre modellene dukket det opp visse ujevnheter av varierende grad, sier Olsson.

– Det ser ikke ut som om solcellemodulene har tatt visuell skade, som for eksempel marmorering. Modellen fra PPAM så helt lik ut etter holdbarhetstesten. På de andre modellene dukket det opp visse ujevnheter av varierende grad, sier Olsson.Solcellene tålte godt den tøffe behandlingen av snøkanonene, men noe overflate-marmorering forekom. Fotograf Oskar Lürén AB

– Produktene fortsetter å produsere bra etter påkjenningene vi utsetter dem for, det er vår hovedkonklusjon, sier Olsson.

Olsson mener testresultatene er overførbare til norske forhold, ettersom vi har like vintre. Hun tar imidlertid et forbehold når det kommer til klimaet i kystnære strøk.

Jeg anbefaler å høre med en installatør om hvordan solcellemodulene takler salt-fylte vinder, sier Olsson.

Les også: Det ble for dyrt å legge strøm til denne tunnelen. Nå skal den lyses opp av solceller

Etterlyser reelle drifts-tester

Erik Stensrud Marstein, senterleder ved solcellelaboratoriet til Institutt for energiteknikk (IFE), sier Energimyndighetenes test er spesiell.

– Det er ikke vanlig å bruke snøkanoner i slike tester, derfor skiller denne testen seg ut. Testen viser at solcellene greier seg bra. Men snø er ikke bare snø, mange ulike forhold kan slå forskjellig ut. Derfor er det vel så viktig å høste erfaringer fra anlegg ute i reell drift, sier Marstein til Teknisk Ukeblad.

I dag koster et solcelleanlegg tilpasset en enebolig bare en fjerdedel av totalkostnaden for fem år siden globalt sett, ifølge Energimyndigheten. De baserer seg på tall og beregninger fra IEA og Uppsala universitet.

– Solcellebransjen er i en fase med ekstrem kostnadsreduksjon. Bransjen har likevel ikke råd til å komme i en situasjon hvor de begynner å kutte hjørner og lage dårligere paneler. Det er kritisk at bransjen leverer paneler som oppfyller sertifiseringskritieriene, noe alle i denne testen ser ut til å gjøre, sier Marstein.

Les om at: – Solcellepanel kan gi livsfarlige støt og hindre redningsarbeid

Store forskjeller

Tross prisras på solceller har Sverige installert langt flere solcelleanlegg enn Norge. Årsaken er sannsynligvis at svenske myndigheter i en årrekke har støttet solcelle-investeringer økonomisk.

I fjor fikk svenskene også innført et skattefradrag for folk som leverer sol-el til strømnettet.

I januar begynte Enova for første gang i norsk sammenheng å gi tillskudd til kjøp solceller. Investeringsstøtten gjør at du kan få refundert 35 prosent av dokumentert totalkostnad. Støtten omfatter 10.000 kroner for et produksjonsanlegg, pluss 1.250 kroner per kW installert effekt, noe som gir opp til 28.750 kroner ved installering av 15 kW.

Nytt av året:  Nå kan du få støtte til å installere solceller på taket

Vekselrettere

Solceller produserer likestrøm, som må omformes til vekselstrøm før den eventuelt føres inn i strømnettet, dersom solcelleanlegget er koblet til dette. I Sverige er dette langt vanligere enn i så langt i Norge, derfor omfatter testen også ni ulike vekselrettere.

Mens solceller kan ha over 25-30 års levetid, må man regne med å måtte bytte ut vekselretterne i løpet av anleggets levetid.

– Vekselrettere er solcellesystemets hjerte. Testen viser at disse generelt er effektive og produserer el av god kvalitet. Det er små forskjeller mellom testproduktene, og virkningsgraden ligger på mellom 93 og 95 prosent, sier Olsson.

Sju av vekselretterne hadde mindre enn ti prosent strømforstyrrelser. De to siste, Samilpower og StecaGrid, hadde henholdsvis 17 og 28 prosent. Ifølge Energimyndigheten er alt under 20 prosent strømforstyrrelse gangbart.

Norsk solcelle-gjennombrudd: Norsk gjennombrudd: Produserer 40 ganger raskere enn vanlige metoder

 

Her er testresultatene til de ni solcellemodulene:

 

CentroSolar
CentroSolar Fotograf Oskar Lürén AB
CENTRO SOLAR

Modell: S255P60 Professional

Produksjonsland: Tyskland

Teknikk: Polykrystallinsk

Pris (med moms):  3 157 SEK

Pris per watt:  12,38 SEK/watt

Virkningsgrad:  14,8 %

 

Effekt (w)

Angitt:  255 watt

Målt:  242 watt

Avvik %:  - 5 %

Angitt toleranse:  -0 %/+ 2 %

Aksellerert aldring

Effektnedgang etter aldring:  -3 %

Materialpåvirkning/marmorering:  2

 

 

JA SOLAR

JA Solar
JA Solar Fotograf Oskar Lürén AB

Modell:  JAM6(BK)-60-260/SI

Produksjonsland: Kina

Teknikk: Monokrystallinsk

Pris (med moms):  2 638 SEK

Pris per watt:  10,15 SEK/watt

Virkningsgrad: 15,4 %

 

Effekt (w)

Angitt: 260 watt

Målt: 251 watt

Avvik %:  - 3 %

Angitt toleranse:  -0 %/+ 2 %

Aksellerert aldring

Effektnedgang etter aldring: -3 %

Materialpåvirkning/marmorering: 1

Les også om Energimyndighetens test av aggregater: Energimyndigheten testet aggregater. Resultatet: Røyk og flammer

 

 

PPAM

PPAM Solar
PPAM PPAM Solar Fotograf Oskar Lürén AB

Modell:  Paladium

Produksjonsland: Kina

Teknikk: Polykrystallinsk

Pris (med moms):  2 690 SEK

Pris per watt:  11,70 SEK/watt

Virkningsgrad:  13,9 %

 

Effekt (w)

Angitt:  230 watt

Målt:  226 watt

Avvik %:  - 2 %

Angitt toleranse:  -0 %/+ 3 %

Aksellerert aldring

Effektnedgang etter aldring: 0 %

Materialpåvirkning/marmorering: 0

 

 

Q CELLS

Q Sells
Q CELLSQ Sells Fotograf Oskar Lürén AB

Modell: Q.PRO BLK-G3

Produksjonsland: Tyskland

Teknikk: Polykrystallinsk

Pris (med moms):  2 375 SEK

Pris per watt:  9,13 SEK/watt

Virkningsgrad: 15,2 %

 

Effekt (w)

Angitt: 250 watt

Målt: 245 watt

Avvik %:  - 2 %

Angitt toleranse:  - 0 %/+ 2 %

Aksellerert aldring

Effektnedgang etter aldring: - 3 %

Materialpåvirkning/marmorering: 2

 

 

 

RENESOLA

Renesola
RENESOLARenesola Fotograf Oskar Lürén AB

Modell:  JC250S-24/Bb-b

Produksjonsland: Kina

Teknikk:  Monokrystallinsk

Pris (med moms):  2 711 SEK

Pris per watt:  10,84 SEK/watt

Virkningsgrad:  15 %

 

Effekt (w)

Angitt:  250 watt

Målt:  244 watt

Avvik %:  - 2 %

Angitt toleranse:  - 0 %/+ 2 %

Aksellerert aldring

Effektnedgang etter aldring:  - 1 %

Materialpåvirkning/marmorering:  2

Enova advarer: Enova advarer: Slik må du ikke installere varmepumpen

 

SOLARWORLD

SolarWorld
SolarWorld Fotograf Oskar Lürén AB

Modell:  Sunmodule Plus SW 250 mono black

Produksjonsland: Tyskland

Teknikk:  Monokrystallinsk

Pris (med moms):  2 517 SEK

Pris per watt:  10,07 SEK/watt

Virkningsgrad:  14,7 %

 

Effekt (w)

Angitt:  250 watt

Målt:  247 watt

Avvik %:  - 1 %

Angitt toleranse:  - 0 %/+ 2 %

Aksellerert aldring

Effektnedgang etter aldring: - 1 %

Materialpåvirkning/marmorering:  1

 

 

SUN POWER

Sun Power
SUN POWERSun Power Fotograf Oskar Lürén AB

Modell:  SPR-E20-327

Produksjonsland: USA

Teknikk:  Monokrystallinsk

Pris (med moms):  5 310 SEK

Pris per watt:  16,24 SEK/watt

Virkningsgrad:  19 %

 

Effekt (w)

Angitt:  327 watt

Målt:  310 watt

Avvik %:  - 6 %

Angitt toleranse:  - 0 %/+ 5 %

Aksellerert aldring

Effektnedgang etter aldring:  - 1 %

Materialpåvirkning/marmorering:  2

 

 

SWE MODULE

Swe Module
SWE MODULESwe Module Fotograf Oskar Lürén AB

Modell:  Windon Tatu 265 Mono

Produksjonsland: Sverige

Teknikk:  Monokrystallinsk

Pris (med moms):  2 625 SEK

Pris per watt:  9,91 SEK/watt

Virkningsgrad:  16

 

Effekt (w)

Angitt:  265 watt

Målt:  263 watt

Avvik %:  - 1 %

Angitt toleranse:  - 0 %/+ 2 %

Aksellerert aldring

Effektnedgang etter aldring:  - 7 %

Materialpåvirkning/marmorering:  2

Les også: Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften

 

YINGLI SOLAR

Yngli Solar
YINGLI SOLARYngli Solar Oskar Lürén

Modell:  Panda YL270C-30b

Produksjonsland: Kina

Teknikk:  Monokrystallinsk

Pris (med moms):  2 760 SEK

Pris per watt:  10,22 SEK/watt

Virkningsgrad:  16,4 %

 

Effekt (w)

Angitt:  270 watt

Målt:  267 watt

Avvik %:  - 2 %

Angitt toleranse:  - 0 %/+ 2 %

Aksellerert aldring

Effektnedgang etter aldring:  - 3 %

Materialpåvirkning/marmorering:  2

 

Testresultatene til vekselretterne

Energimyndigheten har også fått testet ni vekselrettere. Se vurderingene og sammenlikne resultatene for de ulike vekselretterne her.

. Oskar Lürén

Les også: Nå kan du få solceller på taket - uten at det synes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.